Afbeelding

Ons Marij vertelt: Dierenambulance en dierenasiel Helmond

Algemeen

Dinsdag was ik op bezuuk bij Dierenasiel Helmond, want ik las interessante informatie op hun Facebook die we allemaal moeten weten. Bedrijfsleider Twan Spierings heeft me weer helemaal op de hoogte gebracht.

Het kittenseizoen is weer in aantocht, de eerste zwangere zwerfkat is weer gearriveerd in het asiel, nog een paar weekjes en dan zijn er weer kittens. Nu was de kittenkamer nog leeg. Vurig jaar waren er maar liefst 400 kittens geboren, die allemaal verzorgd moesten worden. Kunde nagaan wat dat kost, op hun Facebook las ik dat alleen aan ontwormingstabletten het een vermogen kost.

Waarom worden er de komende tijd nou zoveel kittens geboren, vroeg ik me af en misschien jullie ook wel. Het antwoord was eigenlijk simpel, in de winter wordt er buiten eigenlijk weinig tot niet gesekst door de katten, dat doen ze uit bescherming omdat ze instinctief weten dat de kittens dan niet kunnen overleven in de kou. Eigenlijk is het hetzelfde als bij de lammetjes, die worden ook meestal in het voorjaar geboren. Hoe logisch kan het zijn en ik maar moeilijk denken.

Wij kunnen trouwens mee zun alle helpen om de wildgroei van kittens te minimaliseren. Hoe dan, zulde denken? Zien jullie of witte ergens in Helmond, Asten, Someren, Laarbeek, Gemert of Bakel verwilderde katten te lokaliseren, stuur dan een mail naar info@dierenambulancehelmond.nl met de precieze locatie en (ongeveer) het aantal katten. De dierenambulance kan dan vangkooien komen plaatsen. Na castratie worden de katten dan teruggeplaatst op de vangplek. U zou hen enorm hiermee helpen. Sinds januari hebben ze ook flink wat vangkooien erbij gekregen en er zijn al meer dan 30 katten gevangen op deze manier en gesteriliseerd/gecastreerd.

Wisten gullie trouwens dat katers de grote boosdoeners zijn in dit verhaal? Ook alweer zo logisch (het zullen de mannen weer eens niet zijn), want zonne kater kan op 1 dag gewoon 9 poezen zwanger maken, heel belangrijk dat zo intje gecastreerd wordt. Dat wist ik natuurlijk wel, maar ge denkt er allemaal niet over na. 

Nog een kattenweetje dat ik niet wist, een poes kan van meerdere katers tegelijk zwanger zijn en daardoor hebben ze vaak een nestje mee van alles erin. Wa ben ik toch weer wijs geworden op kattengebied.

Dierenambulance en dierenasiel Helmond is ook nog op zuuk naar centralisten op alle tijdstippen van de dag, maar vooral ’s nachts. Dit doe je trouwens gewoon van huis uit. Het is alleen de telefoon aannemen en de ambulance aansturen, dus nachtbrakers van Helmond: misschien iets om vrijwilliger te worden bij de dierenambulance, wat zouden ze blij zijn..

Mijn foto van deze week is samen met bedrijfsleider Twan Spierings en met kater Havran die kattenaids heeft. Hij gaat over een paar weken naar Stichting Dierenthuis Almere, waar hij tot zijn dood mag wonen. Hoe mooi is dat. 

Dierenambulance & Dierenasiel Helmond zit aan de Grasbeemd 17 in Helmond, telefoon 0492 – 513 971. 

Ik eindig met een groot applaus vur alle vrijwilligers die bij de ierenambulance en asiel werken, wat doede gullie mooi werk.

Fijn weekend.