Afbeelding

Ons Marij vertelt: Vrijheidsmaaltijd

Algemeen

Met 270 Helmonders namen we afgelopen zondag 5 mei deel aan de vrijheidsmaaltijd. In ons skônne Huis voor de Stad, georganiseerd door Stichting Veteranen Helmond. Ik was samen met ons Stacey die ons op had gegeven, iedereen kon zich trouwens opgeven en onze 85+ inwoners hadden een uitnodiging gehad voor deze mooie start van 5 mei.

Een bomvol Huis voor de Stad met prachtig gedekte tafels in het thema van vrijheid. Ze hadden keigoed vur iedereen gezorgd. Een vrijheidssoepje (gemaakt door Nick Toet), heerlijke broodjes, een glaasje champie. Er waren toespraken van Albert van Dam, voorzitter Veteranen Helmond die deze maaltijd organiseerde met Wilbert Linders. Natuurlijk was ook onze burgemeester Elly Blanksma aanwezig, die ons allemaal nog eens vertelde dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en samen brachten we een toast uit op de vrijheid.

Bevrijdingsdag is onze nationale feestdag waarop we de bevrijding van Nederland in 1945 vieren, het einde van de Tweede Wereldoorlog. Maar ook staan we stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. We moeten bij onszelf beginnen door interesse in elkaar te tonen, ‘het woordje wij is belangrijker dan het woordje ik’ vond ik een hele mooie quote van onze burgemeester. Ook werden Albert van Dam en Wilbert Linders bedankt als initiatiefnemers van deze geweldige maaltijd.

De soep werd uitgedeeld en ook de raadsleden die aanwezig waren (dat waren er veel) hielpen een handje, da vond ik mooi en betrokken. Mevrouw Adema, de commissaris van de Koning van Brabant was aanwezig, ja we hadden hoog bezoek ook, zij sprak iedereen toe. Ook onze jeugdburgemeester Lars Sijbers was aanwezig en sprak de mensen toe.

Wij leven in een vrij land en mogen ons gelukkig prijzen. Ja wij zijn vrij, ook al vinden sommige mensen dat niet door allerlei regels en wetten, maar de mensen die de oorlog echt mee hebben meegemaakt weten dat wij ECHT vrij zijn. Er gebeurt veel in de wereld op dit moment waardoor we ons nog meer beseffen dat deze dag nooit vergeten mag worden en dat deze dag altijd doorgegeven moet worden. Hoe mooi was deze geweldige bijeenkomst waar ook ik weer met mijn neus er opgedrukt werd dat we dit nooit mogen vergeten. Het A-Team van onze burgemeester was ook weer aanwezig en hielp overal waar het nodig was, ze hebben het heel druk deze tijd van het jaar.

Albert van Dam sloot de lunch af met een dankwoord aan alle aanwezigen, ook bedankte hij alle vrijwilligers want zonder hen was dit niet mogelijk. De gemeente en de sponsoren werden bedankt en zo eindigde deze mooie vrijheidsmaaltijd.

Op de foto van deze week staan Albert van dam en Wilbert Linders, de organisators, en natuurlijk onze burgemeester Elly Blanksma. Ons Huis voor de Stad liep leeg en bij de deur stond onze Elly die elke aanwezige een handje gaf en een fijne dag wenste, zullen wij ooit nog zonne fijne burgemeester krijgen? Ik hoop het.

Vrijheid deel je met elkaar en dat hebben wij op een keimooie manier gedaan.

Fijn weekend.