Afbeelding

Ons Marij vertelt: Lucas Gassel

Algemeen

Afgelopen weekend was ik uitgenodigd door Stichting Genootschap Lucas Gassel. Wij hebben in Helmond namelijk unne wereldberoemde kunstschilder en da is Lucas Gassel (1488-1569), en als eerbetoon aan Lucas Gassel is een zomereik zaterdag naast het liegbankje in het kasteelpark geplaatst. Ook waren er 2 gildes aanwezig. Prachtig vaandelzwaaien ging vooraf aan de plaatsing van deze bijzondere eik. Er zijn veel mensen aanwezig waaronder wethouder Marita van Lierop, die ook de plaquette onthulde bij de zomereik.

Waarom een eik, zulde denken. De IVN had ontdekt dat op heel veel van zijn schilderijen een zomereik staat. De zomereik is ook de boom van de wijsheid. Hedde nou problemen, ga dan naar dieje zomereik, ga daar onder zitten en je zou dan wijsheid krijgen om je probleem op te lossen. Ga niet op het liegbankje zitten wat naast de eik staat, want dan wordt alles weer twijfelachtig. Dit ga ik eens goed onthouwen. 

Heel veel mensen gooide een schepke zand bij de plaatsing en ook de mensen van de IVN waren aanwezig, ik wandel wel eens met de IVN en dan hoop ik altijd dat bomenexpert Rinus erbij is. Ik was ook erg blij hem bij deze geweldige happening te zien als bomenexpert, dit is toch zijn gebied.

Daarna gingen we naar het kasteel voor de officiële opening van de door het museum ingerichte Gasseltoren en de werkplaats van Lucas Gassel. Beide activiteiten kwamen tot stand in samenwerking tussen de Gemeente, Museum Helmond en het Genootschap Lucas Gassel.

Ik heb men ogen uitgekeken en ontzettend genoten. Wat is het kasteel ook leuk voor kinderen, vooral de werkplaats van Lucas Gassel. Ze kunnen er schilderijen restaureren en van alles ontdekken. Hoe leuk om kinderen kennis te laten maken met kunst. 

Ik loop in de werkplaats op met de voorzitter van het Lucas Gassel Genootschap Ger Jacobs, die me van alles vertelt over wat ik allemaal op de (reproductie)schilderijen die hier hangen zie en ik vuul me net of ik bij kunst en kitsch ben en waar ik dan altijd benieuwd naar ben, wat is het schilderij waard (als dit echt was), dat vroeg ik dus aan Ger. Daar moest hij even over nadenken en zei toen “Zeker tussen de 3 en 4 miljoen euro.” Net als op TV schrok ik er toch wel van, zoveul? Woonde nou ergens in een ouwer huiske in Helmond, kèk is op de zolder of onder de planken, ge wit nooit wa ge vindt, misschien wel unne Lucas Gassel. 

Na afloop is er koffie, soep en een worstebrooike en kunnen we nog gezellig nakletsen met elkaar. Ik von het unne prachtige, skônne dag en ik vind dat iedereen eens moet gaan kijken naar de Gasseltoren en neem gerust kinderen en kleinkinderen mee.

Trouwens Lucas Gassel was er zelf ook die dag, hij nam ons mee en vertelde zijn verhaal en met hem is natuurlijk deze week mijn foto. Ik heb enorm genoten. Bedankt vur de uitnodiging, het was geweldig om erbij te mogen zijn. 

Fijn weekend.