Q-koorts behoort niet tot het verleden

Zorg

HELMOND Sinds de Q-koortsepidemie (2007 tot 2010) zijn tussen de 50.000 en 100.000 mensen besmet met Q-koorts. Daarvan werden duizenden mensen ziek en velen hebben tot op de dag van vandaag hierdoor nog ernstige gezondheidsklachten. Zij hebben chronische Q-koorts of het Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS). Chronische Q-koorts wordt niet altijd als zodanig herkend. Op dit moment nodigen daarom huisartspraktijken in Helmond mensen met bepaalde risicofactoren voor het ontwikkelen van chronische Q-koorts, uit voor de Q-screen; een regionaal bevolkingsonderzoek om chronische Q-koorts op te sporen. Zij kunnen zo snel de juiste behandeling krijgen.

Chronische Q-koorts

Minder dan 2% van de mensen die ooit besmet is geraakt, heeft chronische Q-koorts. Bij hen is de levende Q-koortsbacterie nog in het lichaam aanwezig. Dit kan levensgevaarlijke ontstekingen veroorzaken aan vaten en hartkleppen, zonder dat dit de eerste tijd veel klachten geeft. In Nederland zijn sinds 2007 al zeker 117 sterfgevallen ten gevolge van chronische Q-koorts te betreuren. Tijdige ontdekking en langdurige behandeling met een combinatie van antibiotica, kan overlijden voorkomen.

Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS)

Ongeveer 20% van de mensen die door Q-koorts ziek is geworden, heeft langdurige klachten van ernstige chronische vermoeidheid. De vermoeidheid gaat samen met een scala aan andere klachten zoals geheugenproblemen, concentratieverlies, slaapproblemen, maag- en darmklachten, spier- en gewrichtspijn en hoofdpijn. Bij QVS is de Q-koortsbacterie niet meer in het lichaam aanwezig. De oorzaak van de langdurige klachten is onbekend en er is ook nog geen behandeling voor.

Q-screen

Om mensen met nog niet herkende chronische Q-koorts op te sporen, kunnen huisartspraktijken in een straal van 5 kilometer rondom geitenbedrijven die tijdens de Q-koorts-epidemie ernstig besmet waren, deelnemen aan de Q-screen. Zij selecteren patiënten met aandoeningen die een hoger risico op het ontstaan van chronische Q-koorts geven. Zij ontvangen een uitnodiging om hun bloed te laten onderzoeken door Innatoss Laboratories uit Oss. Dit bedrijf zet tijdelijke prikposten op bij deelnemende praktijken. Bij een verdenking van een besmetting worden patiënten doorverwezen naar een Q-koortsspecialist in het ziekenhuis.

Onderzoek in Helmond

In Helmond doen de volgende huisartspraktijken mee: ’t Heelhuis, Dierdonk, Hoeben, De Eeuwsels Huisartsen, Boszicht, Leonardus, De Traverse en Verbraeken. Ook huisartsenpraktijk Bakel doet mee. Eerder zijn er rond de 1.500 mensen uitgenodigd om hun bloed te laten onderzoeken. Aangezien nog velen van hen geen gehoor hebben gegeven aan de oproep, zijn er op 19 en 23 april nog mogelijkheden om bloed te laten prikken.

De Q-screen wordt in opdracht van het RIVM uitgevoerd door Q-support, een organisatie die Q-koortspatiënten ondersteunt en adviseert. Meer weten? Kijk op www.q-support.nu/q-screen. De Q-screen wordt (mede) mogelijk gemaakt door de zorgverzekeraars CZ en VGZ namens alle zorgverzekeraars.