Afbeelding

Ons Marij vertelt: Koningsdag

Algemeen

Ik ben dur klaar vur, Koningsdag 2024

Oranje shirt v

Oranje tompouce v 

De vlag voor buiten v 

Mijn kroontje v 

Outfitje voor de hundjes v 

Het kan beginnen. We vieren een zaterdag de verjaardag van onze koning ‘Willem Alexander’. Al van kinds af aan vind ik het unne keileuke dag, en niet omdat we vrij zijn, neeje, ik ben echt een fan van ons koningshuis. Het is keileuk da wij da hebben in Nederland vind ik. Vural de jonge garde van tegenwoordig. Onze 3 prachtige prinsessen, zo skôn en die Maxima mee durre Willem, ik ben fan.

Echt hil men leven kijk ik al Koningsdag op tv, toch vind ik het woord Koningsdag nog steeds een bietje wennen, het is zo lang Koninginnedag gewist. De miste zullen da nog wel weten mee Beatrix en daarvoor Juliana.

Natuurlijk eet ik al die jaren een oranje tompouce, want die hadde toen ook al. Vruuger was er op Koninginnedag een defilé op Soestdijk, en witte wat, ik heb als kind in het defilé mee meugen lopen mee de wandelsportclub waar ik lid van was (wat was ik toch trots) en toen liepte echt op unne meter afstand van de familie die boven aan de trap stonden. Ik had bloemen bij vur Juliana die toen koningin was, wat een mooie herinnering. Ik heb ook nog bedankbrieven die ik terug kreeg als je een verjaardagskaart naar de koningin stuurde, maar dat doe ik allang niet meer. Onze pap had plakboeken met van alles over het koningshuis wat hij uitknipte en bewaarde. Mooie herinneringen die nu allemaal weer boven komen.

Tegenwoordig zèn ze elk jaar in een andere stad ergens in Nederland, en dees jaar in het mooie Emmen wat helemaal oranje zal kleuren en dan zit ik aan de buis gekluisterd om alles te zien.

Ik ben benieuwd wat ze allemaal voor kleding dragen en hoe hun haar zit. Leuk dat de prinsessen ook voortaan een woordje mogen voeren, ik kijk erg uit naar deze dag.

Witte gullie trouwens dat mee de Koningsnacht de horeca geen sluitingstijd heeft en er op diverse buitenpodia verspreid door het centrum optredens zijn van live bands en DJ`s? Nie da je mij ‘s nachts om 3 uur daar tegenkomt, maar vur degenen die dat wel leuk vinden, het kan. Dees jaar loop ik gewoon weer over de leuke slingermarkt in het centrum en over de braderie in Brouwhuis. Maar irst zit ik smergens in men oranje shirtje inclusief kroontje vur de buis, dat is een ding wat zeker is. Hedde nou (klein)kindjes, dan moete in de Kasteeltuin zijn waar een springkussenfestival is en nostalgie met oud-Hollandse spelen, wat altijd leuk blijft op deze koninklijke dag.

Men hundjes hebben trouwens ook een Koningsdag-outfitje, unne koninklijke bandana. Majesteit, van harte gefeliciteerd met uw verjaardag en nog vele jaren in goede gezondheid samen met uw mooie gezin.

Hieperdepiep hoera!

Fijne Koningsdag allemaal.

Tot volgende week.