Wethouder Arno Bonte
Wethouder Arno Bonte Gemeente Helmond

Bonte: Bij groei hoort ook bloei

Politiek

Helmond groeit hard. En die groei zal de komende jaren nog veel meer versnellen. We willen er gelijktijdig ook voor zorgen dat de stad ‘bloeit’. Want groei is prima, zolang Helmond ook een groene, gezonde en gezellige stad is en blijft. 

Natuur speelt daarin een sleutelrol. We werken als gemeente daarom extra hard om onze natuurgebieden te beschermen, te ontwikkelen en beter met elkaar te verbinden. Dat is goed voor de planten- en dierenwereld, voor het landschap en voor onze gezondheid. We investeren daarom in het vergroenen en klimaatbestendig te maken van de stad.

In het buitengebied is het vooral zaak om flora en fauna goed in evenwicht te houden met de recreatieve activiteiten. Er moeten plekken zijn en blijven waar de Helmondse natuur relatief ongestoord blijft, maar we willen ook meer ruimte creëren waar Helmonders van de natuur kunnen genieten.

Binnen de bebouwde kom is het natuurlijk wat lastiger om de natuur goed tot zijn recht te laten komen. Maar mogelijkheden zijn er wel. Bijvoorbeeld door ecologisch te maaien en de wegbermen wat meer met rust te laten. Tal van plant- en diersoorten vinden dat heel fijn. Denk aan klaver, duizendblad, biggenkruid en aan wilde bijen. 

Daarom ben ik ook erg trots op het nieuwe wijkpark Brouwhuis, waar we samen met bewoners een mooi ontwerp voor hebben gemaakt. In het afgelopen jaar is er hard gewerkt aan de inrichting. De werkzaamheden zijn bijna klaar: nog vóór de zomer hebben de Brouwhuizenaren een mooi natuurpark met wandel- en fietspaden en prachtige bloemenweides. 

Nog iets om naar uit te kijken is het project ‘Stadse Aa’. Dat gaat ervoor zorgen dat het riviertje de Aa in het centrum van Helmond weer in volle glorie boven de grond komt. Samen met het waterschap gaan we die uitdaging aan. Water en groen gaan zorgen voor de broodnodige vernatting, verkoeling en verfraaiing. Stel je voor: straks kun je vanuit het centrum van Helmond een schitterende wandeling maken langs een kronkelend riviertje, van de Kasteeltuin tot aan natuurgebied ’t Gulden Land.

Arno Bonte

Wethouder Duurzaamheid, Klimaatadaptatie en Mobiliteit