Afbeelding

Oog voor elkaar Brandevoort

Algemeen

Afgelopen week was ik in Brandevoort bij een hil skôn project dat vurig jaar is gestart: Brandevoort Oog voor elkaar. Als ik Brandevoort in kom rijden, vind ik alles prachtig. Ik vind dat echt zon mooie wijk, een knipoog naar Amsterdam met al die mooie herenhuizen en de bankskes. Denk nou nie Marij komt hier nooit, jawel hoor ik ben nou eenmaal een fan van de markt en ook al is hun weekmarkt op vrijdagmiddag klein, het is wel een mooi marktje met veelal biologische producten. Maar goed, ik kwam niet vur de mert maar vur Oog voor elkaar.

Een honderd mensen zijn bijeengekomen in wijkhuis het Brandpunt. Het is een voorzorgproject, oog voor elkaar. Ik ga jullie vertellen in mijn eigen woorden wat het inhoudt, het is helemaal zoals het in de toekomst zal moeten gaan, want zorg vragen en krijgen wordt steeds moeilijker.

Brandevoort is voor dit project verdeeld in cirkels en in zonne cirkel helpen mensen elkaar die op loopafstand van elkaar wonen en dat is zowel jong als oud. Zonne cirkel bestaat uit 8 tot 20 mensen en heeft 2 verbinders waar de hulpvraag aan gesteld wordt en die verbinders koppelen dan de mensen aan elkaar. Hoe simpel kan het zijn, ik vind dit echt geweldig bedacht.

Wat doen ze voor elkaar? Ik hoor uit de praktijk dat iemand ziek is en het hondje moet uitgelaten worden of de lamp is kapot en die persoon durft niet op een trap, een bed wat verzet moet worden of gewoon een boodschap, maar ook je kind van school halen, want dit project is voor alle leeftijden. Inmiddels doen er in Brandevoort 160 bewoners mee, maar hier moeten natuurlijk veel meer mensen aan meedoen. Vooral de wijken Liverdonk, de Brand en Hazenwinkel hebben nog ginne cirkel. Er zijn bijeenkomsten (zoals deze avond) dat de mensen in hun cirkel elkaar kunnen leren kennen. De volgende bijeenkomst is trouwens 14 juni, ook weer in het Brandpunt.

Zonne cirkel is dus een soort netwerk en het pakt ook de eenzaamheid onder ouderen aan, wat in deze tijd heel erg belangrijk is. Hulp moete dicht bij huis zoeken en dat gebeurt dus bij Oog voor elkaar. Een geweldig project, wat in mijn ogen heel goed werkt. Ik kan niet wachten tot heel Helmond meedoet. Voor de mensen in Brandevoort die hier informatie over willen, die vind je op hun site www.brandevoortoogvoorelkaar.nl/contact of je kunt mailen naar brandevoortoogvoorelkaar@gmail.com.

Verbinden, het woord dat bij Helmond hoort. Je komt het overal tegen, maar wat betekent het eigenlijk? Verbinding is dat mensen ervaren wanneer zij zich bij een of meer anderen gezien, gehoord en gekend voelen, respect ervaren en herkenning vinden. Ze ontlenen steun en kracht, ervaren naastenliefde, nabijheid en wederkerigheid; ze helpen en ondersteunen elkaar. Het woord verbinden hoort dus 100% bij dit geweldige project in Brandevoort.

Mijn complimenten voor dit geweldige initiatief en heel veel succes. Ik hoop dat heel veel bewoners zich aan komen melden. Op de foto sta ik met de leden van werkgroep Oog voor elkaar Brandevoort.

Fijn weekend