Wethouder Harrie van Dijk opende het festival op de manier zoals we hem kennen; warm en betrokken
Wethouder Harrie van Dijk opende het festival op de manier zoals we hem kennen; warm en betrokken Nei Skoen

Festival ‘Herstel als Reis’

Zorg

Door: Anoek Penders, Nicole Jacobs en Dirk den Hollander

HELMOND In 2017 opende Nei Skoen een locatie aan de Hoofdstraat in Mierlo-Hout waar mensen aan hun herstel kunnen werken door middel van zelfhulp en wederzijdse steun van deelnemers. Eén van de oprichters, Dirk den Hollander, is jarenlang actief geweest in het opleiden en trainen van hulpverleners, zodat deze hun cliënten kunnen ondersteunen in hun herstelproces en het ontwikkelen van zelfhulp. Hij ging hierbij uit van een benadering die Steunend Relationeel Handelen heet, en waarvan door onderzoek is aangetoond dat mensen hierdoor daadwerkelijk herstellen: hun leven weer oppakken en meer kwaliteit van leven krijgen.

Volgens Dirk ontbrak het hierbij nog aan één ding: een boek voor de mensen in herstel zelf, waarin de uitgangspunten van SRH en Zelfhulp samen komen. Daarom schreef hij samen met Martin Raasveld het boek ‘Herstel als Reis’. 

Het idee werd ontwikkeld om een middag te organiseren met onderdelen uit dit boek, in de vorm van een festival. Een festival in de sfeer van het boek: niets moet alles mag. Dit festival werd georganiseerd in samenwerking met twee partijen: Nei Skoen en de Herstel Angels, bestaande uit een groep bevlogen ervaringsdeskundigen die zich vooral inzetten voor mensen die door iedereen in de steek gelaten zijn. Deelnemers aan het festival kwamen uit alle windstreken: van België tot Overijssel. Zij ontvingen allen het boek. Op 15 maart vond dit festival plaats en het was een geweldig succes. Wethouder Harrie van Dijk opende het festival op de manier zoals we hem kennen; warm en betrokken. 

Het festival ademde dezelfde sfeer van vrijheid uit die in het boek verwerkt is: doe wat bij je past, er is geen verplichte volgorde. Haal eruit wat jij prettig en nuttig vindt. Gedurende de hele middag werden diverse activiteiten aangeboden die een mooi beeld gaven van de grote diversiteit van zelfhulpactiviteiten. Te denken valt aan yoga, meditatie, creatieve activiteiten, papier scheppen, out of the box denken. Pareltjes in het geheel waren de bijeenkomsten waarin Herstel Angels een persoonlijk verhaal vertelden: hoe is mijn leven gelopen, hoe ben ik aanbeland waar ik nu ben. Want een belangrijke kern van zelfhulp is: het uitwisselen van ervaringen. 

Met dit festival zijn begrippen als zelfhulp en ervaringsdeskundigheid in Helmond weer een stuk duidelijker op de kaart gezet. En het boek draagt bij aan de mogelijkheden om zelf aan je herstel en persoonlijke groei te werken.

Afbeelding