Afbeelding

Vrijwilliger bij welzijnsbezoeken: ontdekken, luisteren en verbinden in Helmond

Zorg

HELMOND Stel je voor: Je hebt de respectabele leeftijd van 75 of 80 bereikt en de brievenbus brengt een beetje vreugde van LEVgroep rechtstreeks naar je voordeur in Helmond. Het gaat verder dan een uitnodiging; het is een warm gebaar, een uitnodiging voor een welzijnsbezoek van een vrijwilliger. Want, hoe gaat het écht met je? 
 
Voor Berna is de vraag ‘Hoe gaat het met je?’ heel belangrijk als ze iemand bezoekt. Die vraag is niet zomaar een vraag, maar het begin van een echt gesprek waarin allerlei verhalen verteld worden. Je ziet aan Berna dat ze het heel belangrijk vindt: haar ogen glinsteren als ze over haar bezoekjes vertelt. Ze vindt het belangrijk om echt te luisteren tijdens deze gesprekken en houdt van de mooie en minder mooie momenten en verhalen die mensen met haar delen. Berna zegt: “Het is voor veel mensen heel fijn dat er iemand is die echt naar ze luistert.” 
 
Door de jaren heen heeft Berna gemerkt dat haar rol als wegwijzer naar relevante organisaties en beschikbare hulpbronnen minstens zo belangrijk is. Het kan voor oudere mensen soms lastig zijn om te begrijpen waar ze moeten zijn met hun vragen of problemen. Door hen naar de juiste plek te leiden, biedt ze niet enkel een luisterend oor, maar verwijst ook naar concrete ondersteuning. 
 
Dit vrijwilligerswerk heeft niet alleen een positieve impact op de ouderen die bezocht worden, maar ook op de vrijwilligers zelf. Berna ontmoet nieuwe mensen, ontdekt nieuwe dingen over Helmond en merkt dat dit haar persoonlijk veel brengt. Ze geeft aan dat de maandelijkse bijeenkomsten met andere vrijwilligers gezellig en leerzaam zijn.  
 
Berna’s verhaal gaat over inspiratie, medeleven en positiviteit voor de Helmondse medemens. Ze laat zien dat vrijwilligerswerk niet alleen goed is voor anderen, maar dat je er zelf ook heel veel aan kunt hebben op manieren die je niet verwacht. Voor Berna is dit vrijwilligerswerk heel fijn. “Je bepaalt zelf wanneer je de afspraken maakt, je zit nergens aan vast en je krijgt zoveel dankbaarheid, omdat je vaak echt iets betekent voor anderen.” 

Ben je geïnspireerd door Berna’s verhaal en wil je ook iets moois voor iemand anders doen? Als ook jij een luisterend oor wilt bieden en deel wilt uitmaken van een betrokken en gezellige vrijwilligersgroep, neem dan contact op met de coördinator van het project, Fanny van der Laak via fanny.vanderlaak@levgroep.nl of 06 – 89 97 06 25. 

Kom erbij! Maak ook jij het verschil in het leven van onze 75- en 80-jarigen in Helmond?