
Duurzaamheid heeft plek gevonden in het Elkerliek ziekenhuis
ZorgHELMOND Wist je dat de zorgsector verantwoordelijk is voor maar liefst 7% van de CO2-uitstoot? Ook in de afvalproductie en grondstoffengebruik speelt de zorg een grote rol. Denk bijvoorbeeld aan de enorme hoeveelheid afval die na elke operatie overblijft of aan medicijnen die slecht afbreekbaar zijn. Stuk voor stuk zaken die slecht zijn voor het milieu en onze gezondheid. En dat is raar, want de zorg streeft er juist naar om mensen beter te maken en hun gezondheid te bevorderen. Daarom besloot het Elkerliek ziekenhuis om eind 2022 de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 te ondertekenen. Hiermee belooft het ziekenhuis een bijdrage te leveren aan het verduurzamen van de zorgsector.
“In het Elkerliek voelen we ons namelijk verantwoordelijk voor de gezondheid van de inwoners van onze regio. Nu en in de toekomst! Daarom willen we in onze zorg én in onze bedrijfsvoering oog hebben voor een gezonde omgeving en het milieu minder belasten”, aldus Elske Berkvens, projectleider voor het programma Groen Elkerliek.
Green teams
Om te zorgen dat het ziekenhuis daadwerkelijk stappen zet op weg naar een ‘groener’ ziekenhuis, zijn een aantal Green Teams actief. Zij verkennen de mogelijkheden en voeren duurzame initiatieven door op hun afdeling. Indien deze succesvol zijn, worden ze doorgevoerd voor het hele ziekenhuis. Ook inspireren ze andere afdelingen en zetten hen aan tot actie. “Op die manier wordt een duurzame beweging in gang gezet die zich steeds verder door ons ziekenhuis verspreidt”, aldus Elske Berkvens.
Diverse groene initiatieven
Duurzaamheid blijkt echt te leven in het Elkerliek. Elske vertelt: “We hebben veel projecten lopen om tot minder afval te komen, bijvoorbeeld in de keuken, in het bedrijfsrestaurant en op de OK. Verder gaan we voedselverspilling zo veel mogelijk tegen (onder andere door kleinere porties aan te bieden), gebruiken we nagenoeg geen mono-verpakkingen meer en koopt onze afdeling Voeding & Horeca seizoensproducten zoveel mogelijk duurzaam en lokaal in. Onze eigen wasserij zorgt ervoor dat we geen gebruik hoeven te maken van wegwerp OK-jassen en –doeken. En voor de OK zijn we op zoek naar andere opvangsystemen van onze anesthesiegassen, want die zijn heel slecht voor het milieu. In onze apotheek kijken we kritisch naar de hoeveelheid medicatie die we meegeven en kunnen mensen overgebleven geneesmiddelen in de Teva Retourbox deponeren. En we kiezen bewust voor duurzame energie en LED-verlichting. Ook hebben onze fietsenstalling en andere delen van ons gebouw een sedum-dak. Sedum vermindert fijnstof in de lucht en neemt CO2 op. Goed dus voor je gezondheid en het milieu.”
Verminderen reisbewegingen
Een groot deel van de CO2-uitstoot in een ziekenhuis wordt veroorzaakt door de vele reisbewegingen die dagelijks plaatsvinden. Denk daarbij aan zorgprofessionals die naar hun werk gaan en bezoekers, patiënten die naar het ziekenhuis komen. Elske geeft aan: “We hebben een aantrekkelijke fietsregeling waarmee we medewerkers stimuleren om met de fiets naar het werk te komen. Het aantal reisbewegingen van patiënten kunnen we onder andere beperken door het toepassen van slimme zorgtechnologieën. Hierdoor kan er meer zorg (zoals metingen en het stellen van vragen aan je zorgverlener) binnen de veilige thuisomgeving plaatsvinden. Dat is natuurlijk fijn voor de patiënt én er zijn dan een stuk minder ziekenhuisbezoeken nodig.”
Duurzame en gezonde voeding
Ook binnen de afdeling Horeca & Voeding leeft het thema duurzaamheid. “In het restaurant bieden we tegenwoordig dagelijks een plantaardige keuze. Plantaardig eten is niet alleen gezond, maar heeft een ontzettend positieve invloed op het milieu! Het zorgt voor minder gebruik van water, minder ontbossing en zorgt voor een lagere uitstoot van broeikasgassen. En we gebruiken zo veel mogelijk lokale (seizoens)producten. Die zijn supervers en minstens zo lekker! Helemaal fijn; doordat er minder transportkilometers gemaakt worden zijn de producten minder belastend voor het klimaat. Wij besteden aandacht aan onze menu’s voor patiënten en bieden altijd voldoende gezonde keuze. Zo stimuleren we de gezondheid van medewerkers, patiënten en bezoekers”, vertelt Elske enthousiast.
Gezondere leefstijl
Maar de meest duurzame zorg, is natuurlijk zorg die niet geleverd hoeft te worden. Elske: “Dus hebben we sinds een paar maanden een leefstijlloket in onze centrale hal. De leefstijlmakelaars die daar werken, helpen patiënten naar de juiste plek voor het verbeteren van hun leefstijl. Dus ook op dat gebied pakken we onze rol op en proberen we mensen (en het milieu) te helpen.”
Concept kernboodschap Green Elkerliek
In het Elkerliek voelen we ons verantwoordelijk voor de gezondheid van de inwoners van onze regio. Nu en in de toekomst! Daarom willen we in onze zorg én in onze bedrijfsvoering oog hebben voor een gezonde omgeving en het milieu minder belasten.
Van het tegengaan van voedselverspilling tot het verminderen van afval, van groen inkopen tot het voorkomen van onnodige zorg en materiaalgebruik, van een duurzame inzet van onze medewerkers tot minder energieverbruik. Elke dag vragen we ons af of het beter kan. Kan het gezonder en minder belastend voor het milieu?
We beginnen klein: met de inzet van een aantal green teams. Zij verkennen de mogelijkheden, inspireren anderen en zetten aan tot actie. Zodat een duurzame beweging in gang wordt gezet die zich als een olievlek door het Elkerliek verspreidt.
Een gezonder en duurzamer ziekenhuis: daar werken we hard aan. Samen met onze medewerkers, met onze leveranciers, met onze patiënten en hun naasten, met partners in de regio en daarbuiten. Want samen maken we een wereld van verschil.
Onlangs was het Wereld-Milieu-Dag. Die dag werd aangegrepen voor de kick-off van het programma Groen Elkerliek. In het Elkerliek voelen we ons namelijk verantwoordelijk voor de gezondheid van onze patiënten, medewerkers en inwoners in de regio. Daarom willen we het milieu minder belasten en een gezondere leefomgeving creëren.

