Dr. Marieke Roozeboom controleert huid patiënt F Elkerliek ziekenhuis
Dr. Marieke Roozeboom controleert huid patiënt F Elkerliek ziekenhuis Elkerliek ziekenhuis

Smeren, kleren en weren!

Zorg

HELMOND Yes! Zomer. Weet je nog? Dat koude en natte voorjaar dat maar niet wilde eindigen. Heel vrolijk werden we er niet van. Gelukkig werd in juni met een vroege hittegolf de deur naar een mooie zomer geopend. Heerlijk! Op naar het terras, lekker op de fiets, wandelen, zwemmen en misschien op vakantie. We gaan genieten van de zon. Maar… 

“Nee hoor. Ik ga de pret echt niet bederven”, lacht Elkerliek-dermatoloog Marieke Roozeboom. “Ook ik geniet van de zon. Maar ik adviseer wel om het met beleid te doen. Onze huid is gewoon niet berekend op een grote hoeveelheid uv-straling. Zonlicht op je huid zorgt voor dna-schade, dus voor schade aan de cellen. Die cellen gaan zich delen en het gevolg laat zich raden.”

Meest voorkomende kankersoort

Als dermatoloog ziet Marieke de gevolgen van een teveel aan zonlicht bijna dagelijks op haar spreekuur. En ze is niet de enige. Jaarlijks krijgen zo’n tachtigduizend Nederlanders te horen dat ze huidkanker hebben. Marieke: “Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort. Gelukkig zijn de meeste vormen goed te behandelen, maar het advies is zeker om er niet mee rond te blijven lopen. Het wordt niet vanzelf beter. Een wondje dat maar niet geneest, een vreemd rood of zwart gezwelletje of een moedervlek die verandert van kleur of vorm; het zijn allemaal symptomen die kunnen wijzen op huidkanker. Ga er dus zo snel mogelijk mee naar de dokter.”

Bewust genieten

Was lekker lang zonnen twintig tot veertig jaar geleden nog vrij gewoon, tegenwoordig kennen steeds meer mensen ook de gevaren. Dus wordt er meer bewust genoten. De dermatoloog vat de belangrijkste tips samen met drie kernwoorden: smeren, kleren en weren. “Smeer je elke twee uur in met een zonnebrandcrème van minimaal factor 30”, zegt ze. “Je bent dan voor zo’n 95% beschermd. Een hogere factor kan, maar veel extra winst haal je dan niet meer.” Smeer altijd! Dus ook als je boodschappen gaat doen of in de tuin gaat werken. En als er ‘waterproof’ op het flesje staat? Kan ik dan na het zwemmen ook twee uur wachten? “Nee! Dat waterproof moet je niet te letterlijk nemen. Na het zwemmen of zweten, gewoon smeren. Én, ook heel belangrijk, je haalt die hoge beschermingsfactor alleen als je die crème er zo dik opsmeert als pindakaas op een boterham. Smeer dus vooral niet te dun, want dan is het effect veel lager.”

UV-werende kleding voor kinderen

Naast het aanbrengen van zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor zijn er twee makkelijkere vormen om een teveel aan uv-straling te voorkomen. Trek iets aan en kom niet teveel in de zon. Alhoewel… Marieke: “Kleren laten wel uv-straling door en ook in de schaduw straalt de zon op je huid. Minder hard, maar zolang het licht is, is er straling. Welke kleding je het beste kunt dragen? In principe laat donkere kleding minder straling door, maar het is natuurlijk wel warmer. Voor kinderen zou ik uv-werende kleding aanraden. Bij kinderen gaat de celdeling veel sneller. Schade aan de huid kan zich dus ook veel sneller verergeren.” Volgens de dermatoloog leven er veel misverstanden over het effect van zonlicht en de manieren om daar mee om te gaan. “De schade van uv-straling zien we vaak pas vele jaren later. Mensen die vroeger veel in de zon zaten, maar er de afgelopen tien, twintig jaar bewuster mee zijn omgegaan, komen nu bij mij op het spreekuur. Omdat nu de schade pas zichtbaar én voelbaar wordt.”

Het zit in kleine dingen

Hoewel de dermatoloog beloofde dat ze de pret niet zou bederven, worden we er, ondanks die lekkere zon, toch een beetje bedrukt van. “Hoeft echt niet”, lacht Marieke nog eens. “Het gaat er vooral om dat je je bewust bent van de risico’s. En het zit in kleine dingen. Smeer vaak, geef de crème even tijd om in te werken en koop elk jaar nieuwe zonnebrandcrème, want na een jaar is de werking van een geopende fles of flacon voor een groot deel weg. Ga ook niet op het heetst van de dag in de zon en probeer te voorkomen dat je verbrandt.” Oh, dus bruin worden is geen probleem? Marieke: “Haha, ja dat wordt ook vaak gedacht. Helaas, ook als je huid bruin wordt, wordt er schade aangericht, dus ben voorzichtig. Op dit moment krijgt een op de vijf Nederlanders de diagnose huidkanker. En de verwachting is dat dat aantal nog toeneemt. Zorg ervoor dat je aan de goede kant van de streep blijft. Geniet dus van de zon, maar geniet met mate.”

Marieke verwerkt de onderzoeksgegevens F Elkerliek ziekenhuis