Afbeelding
HWC De Helmvaarders

28e Helmond International Tournament (HIT) 2024

Sport

HELMOND Elk jaar in het paasweekend verandert de grasstrook aan de Kanaaldijk Zuid-Oost nabij sluis 8 in een internationale sport-arena. Met diverse eet- en drinkgelegenheden, partytenten, tribunes, soms zelfs live muziek, een veld vol met tentjes en campers en maar liefst 9 wedstrijdvelden. Al vanaf ver langs het kanaal kun je zien dat hier iets gaat gebeuren. Wat is er dan aan de hand? Het jaarlijkse Helmond International Tournament (oftewel de HIT) gaat weer van start. Voor het grote publiek relatief onbekend, binnen de sport inmiddels een evenement met internationale bekendheid en allure. De gastheer is de kanovereniging HWC de Helmvaarders.

Welke sport hebben we het dan over? We hebben het hier over kanopolo. Een bij het grote publiek onbekende sport, echter mondiaal zijn er toch wel meer dan 50 landen waar deze sport beoefend wordt en er zijn zowel voor clubs als landenteams internationale competities, waaronder EK’s en WK’s. Deze sport is niet voor watjes… het is een fysiek zware, supersnelle en keiharde sport waarbij een blauwe plek hier en daar niet wordt geschuwd.

Dit maakt de kanopolo een echte kijksport. Als je het voor het eerst ziet weet je eigenlijk niet wat je meemaakt… zo snel en agressief gaat het er aan toe op het water. Het spel is nooit saai en er is de hele wedstrijd actie. Ondanks het harde spel is er altijd veel respect. Kanopolospelers zijn eigenlijk een grote familie die elkaar regelmatig tegenkomen op het water en tussen de wedstrijden door.

Omdat de HIT voor veel spelers en clubs de opening van het seizoen is, zijn er vaak teams uit heel Europa aanwezig om hier hun eerste wedstrijden te spelen. Alle niveaus zijn te bewonderen, van de hoogste klasse tot recreatieve klassen waarbij het vooral om plezier gaat boven prestaties. Met een verwachte inschrijving van rond de 100 teams is de HIT ook meteen een van de grootste toernooien van Europa.

Eigenlijk is kanopolo niet op een goede manier te omschrijven. Je moet het vooral een keertje zien! Ben je enthousiast en wil je het een keer meemaken? Kom dan in het paasweekend van 30 maart tot en met 1 april gezellig langs bij de Helmvaarders aan de Kanaaldijk Zuid-Oost nummer 50 in Helmond. Het is gemakkelijk te vinden en de toegang is gratis. Eten, drinken en sanitair zijn aanwezig en er is altijd iemand in de buurt om iets te vertellen over deze bijzondere sport. Hopelijk tot ziens!

Afbeelding
Afbeelding