De dames realiseren zich welke prestatie er zojuist is neergezet
De dames realiseren zich welke prestatie er zojuist is neergezet HWC De Helmvaarders

Dames van jong oranje stunten en worden Europees kampioen kanopolo

Sport

HELMOND Op zaterdag 9 september hebben de spelers van de Nederlandse U21 (under 21) damesselectie historie geschreven door het Europees kampioenschap kanopolo te winnen. In het Duitse Brandenburg an der Havel werd het thuisland verslagen in een zinderende finale na een golden goal van Nederland tijdens de verlenging.

Nog nooit eerder was het een Nederlands dames U21-team gelukt om tijdens een EK of WK een medaille te veroveren, maar dit jaar waren de verwachtingen hooggespannen nadat tijdens voorbereidende toernooien was gebleken dat er potentie zit in dit team. Maar liefst 5 Helmondse meisjes maken deel uit van dit team: de zusjes Femke en Wendy Huizinga, Jelske Kuijpers, Lise Manders en Karlijn Bruggink, allen afkomstig van de Helmondse kanovereniging HWC de Helmvaarders. De andere 3 spelers zijn Megan Lotgerink uit Uithoorn, Emma Wittenveen uit Leiderdorp en Estelle Berkenhout uit Deventer. Maimoende Formanoy uit Helmond was eerste reserve

De U21 damesklasse was verdeeld in 2 poules, waarbij Nederland het in hun poule moest opnemen tegen Frankrijk, Italië, Polen en Zweden. Oranje startte moeizaam met een krappe overwinning op Zweden en nipt verlies van Frankrijk op de eerste speeldag. Langzaam maar zeker groeiden de dames in het toernooi, en op de 2e dag werd gewonnen van Italië en gelijk gespeeld tegen Polen, waarmee ze in de zeer gelijkwaardige poule de 2e plek behaalden en later die middag tegen de UK mochten spelen in de kwartfinale. Deze wedstrijd werd gewonnen met 3-1, waarmee een op dat moment al historische plek werd gehaald in de halve finale.

De laatste dag, zaterdag, stond in het teken van de halve en hele finales. In de halve finale troffen we opnieuw Frankrijk. Het werd een zware wedstrijd met als ruststand 0-0. In de 2e helft vielen de doelpunten, in eerste instantie voornamelijk aan Franse zijde. In de laatste 4 minuten moest Oranje zich terug knokken van een 3-1 achterstand, wat lukte. Gelijkspel in een finale bij de kanopolo betekent met 5 minuten verlengen, en de beslissing valt met een golden goal. Het was Megan Lotgerink die de golden goal scoorde voor Nederland en daarmee een plek in de finale veiligstelde.

En toen moest Nederland het dus opnemen tegen Duitsland. Waar Nederland alle overwinningen met hooguit 2 doelpunten verschil moest binnenslepen, was het Duitse team tot dan toe oppermachtig geweest in het toernooi, ongeslagen en de laatste 6 EK’s kampioen. Je kunt dus niet zeggen dat Nederland begon vanuit een favorietenrol en al snel stond het 1-0 voor Duitsland. Maar toen wist Wendy de stand gelijk te trekken naar 1-1, en niet veel later scoorde Lise de 2-1 en ging Nederland met een onverwachte voorsprong de rust in. Na de rust viel er al snel weer een doelpunt aan Duitse zijde, maar Nederland bleef het initiatief houden met een doelpunt van Megan. Met nog een paar minuten te gaan besloot Duitsland 5-uit te gaan spelen, een tactiek waarbij je man op man speelt en je tegenstander maximaal onder druk zet, maar je wel kwetsbaar bent omdat er dan niemand op goal kan liggen. Dit bracht Duitsland uiteindelijk kort voor tijd toch langszij, eindstand 3-3 dus opnieuw verlengen.

In de verlenging was het in eerste instantie Duitsland die de druk opvoerde, maar niet tot scoren kwam. Toen kwam Nederland in balbezit en creëerde enkele mooie kansen, maar de bal wilde er niet in, tot in de 5e minuut van de verlenging Megan opnieuw een golden goal wist te scoren!

Wat daarna volgde was ongeloof en uitzinnige feestvreugde. Een prestatie van formaat waar de dames trots op mogen zijn en waar nog lang over gesproken zal worden. Ook bij HWC is het feest. Met 12 goals mag Wendy zich topscorer noemen van de Nederlandse ploeg, maar ook de andere HWC-dames staan er goed bij op de scorelijsten. Ze hebben Nederland op de kaart gezet.

Mocht je eens een praatje willen maken met een van onze spelers of zelf eens ervaren hoe het is om kanopolo te spelen? Kijk op onze site www.helmvaarders.nl of stuur een mailtje naar hwc.lidworden@gmail.com.

Lise Manders in actie tegen het Poolse team
Wendy Huizinga na de gelijkmaker in de eerste helft tegen Duitsland