Frans en Geert met hun onderscheidingen
Frans en Geert met hun onderscheidingen VC Polaris

Goud en zilver voor twee Polaris-leden

Sport

MIERLO-HOUT Tijdens de voorbereidingsbijeenkomst op zaterdag 2 september van de Nederlandse Volleybal Bond (NeVoBo) Regio Zuid werden twee leden van volleybalclub Polaris verrast met hoge onderscheidingen. Als dank voor hun respectievelijk 40- en 25-jarig vrijwilligerswerk ontving Frans van der Vorst de gouden en zijn clubgenoot Geert van Schijndel de zilveren bondsonderscheiding uitgereikt door de regiomanager.

Beide senioren zijn vanaf hun jeugdjaren bij het volleybal betrokken. Frans, met zijn 73 jaar de oudste, zette bij Con Brio de eerste stappen en via Apollo kwam hij bij meerdere verenigingen, onder meer Were Di, als trainer en scheidsrechter terecht. Lang geleden terug op het nest bij het tot Polaris uitgegroeide volleybalbolwerk. Hij slaagde snel voor zijn trainersdiploma en daarbij was een ‘gratis’ scheidsrechtersdiploma gevoegd. Van vele kanten leerde hij de klappen van de zweep. Frans nam zijn verantwoordelijkheid, specialiseerde zich voor het leiden van wedstrijden op een hoger niveau. Polaris speelde immers zowel bij de dames als heren op divisieniveau en de NeVoBo stelt voor zulke verenigingen het beschikbaar stellen van scheidsrechters verplicht. Door zich als scheidsrechter verder te ontwikkelen, floot Frans jarenlang in de nationale divisies. Nu hij aan het afbouwen is, is hij vaak op donderdagavond als scheidsrechter inzetbaar bij het dames-recreantenteam Gouwe Ouwe, waar dochter Aafke en Eefje van Schijndel, Geerts dochter, zich uitleven in het volleybal. 

Geert van Schijndel, 70 jaar, is vanaf de lagere school via fusies bij SIOS, Apollo en Polaris bij het volleybal betrokken. Hij maakte als volleybaltalent vele hoogtepunten mee en speelde onder meer in het nationale militaire herenteam in Griekenland om de Europese titel. Bij Apollo speelde hij in de eerste divisie en in Geldrop een jaar eredivisie. Zijn volleybalhart lag op ‘t Hout en daarvan profiteerde Polaris. Als trainer of coach was hij bij de vaandelteams vaak nauw betrokken. In zijn nadagen als actieve speler volgde hij met succes de scheidsrechtersopleiding. Ook op de bok was hij overal in de regio zuid actief en daarnaast bij Polaris ook als klusjesman een werkzaam verenigingslid. De laatste jaren is hij steevast te vinden als referee bij het damesteam ‘Over de datum’ waarin echtgenote Mieke zich uitslooft.

De onderscheidingen zijn een kleine afspiegeling van wat deze actieve steunpilaren voor het volleybal en Polaris betekenen. Wellicht zien oudere volleyballers of ouders van jeugdleden een reden om zich als scheidsrechter aan te melden. 

Frans van der Vorst ontvangt de onderscheiding van de regiomanager
Geert van Schijndel ontvangt de onderscheiding van de regiomanager