Afbeelding

Van der Kant: Communicatie in Helmond: eenvoud wint

Politiek

Helder taalgebruik. Dat is voor iedereen in onze gemeente belangrijk. Het maakt informatie begrijpelijk en toegankelijk, bevordert transparantie en stimuleert betrokkenheid. Duidelijke communicatie is essentieel in onze gemeente, vooral omdat we een bovengemiddeld aantal inwoners hebben die moeite hebben met lezen en schrijven. Iedereen moet kunnen meedoen en goed geïnformeerd zijn over wat er speelt in Helmond. Daarom maakte onze fractie in de laatste raadsvergadering een statement. 

Aanwijzen lokale omroep
Wat was er aan de hand? De gemeente moet binnenkort beslissen over een lokale omroep voor de periode van 2025 tot 2029, omdat de huidige aanwijzing van DitIsHelmond binnenkort afloopt. Daarom is een lijst met criteria opgesteld. Een van de criteria was echter verwarrend geformuleerd. Het stelde dat de aanvrager van zoveel mogelijk verschillende online kanalen en platforms gebruik zou moeten maken. Maar is het werkelijk nodig om zoveel mogelijk kanalen te benutten? Of gaat het er juist om dat de gekozen kanalen passen bij de doelgroep?

Om hierover opheldering te krijgen, hebben we onze zorgen gedeeld met de wethouder. Zij stelde voor dat we een amendement konden indienen om de tekst te verduidelijken. We hebben voorgesteld om de passage te wijzigen naar: ‘gebruik relevante kanalen’ in plaats van zoveel mogelijk kanalen. Dit maakt niet alleen de tekst duidelijker, maar zorgt er ook voor dat het criterium beter aansluit bij het doel: het kiezen van de meest geschikte omroep voor Helmond.

Helmond.raadsinformatie.nl
Het belang van heldere communicatie reikt verder dan alleen gemeentelijke stukken. Het draagt bij aan een positiever beeld van onze gemeente en versterkt het vertrouwen tussen inwoners en (lokale) overheid. Daarom is het belangrijk om niet alleen de woordkeuze, maar ook de structuur en presentatie van informatie te verbeteren. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van overzichtelijke lay-outs, duidelijke koppen en samenvattingen kunnen gemeentelijke documenten beter toegankelijk worden gemaakt voor alle inwoners. Zo wordt informatie niet alleen begrijpelijk, maar ook gemakkelijker te vinden en te begrijpen voor iedereen. Wist je trouwens dat alle onderwerpen die in commissie- en raadsvergaderingen op de agenda staan, te vinden zijn op helmond.raadsinformatie.nl?

Het is niet altijd gemakkelijk om helder en eenvoudig te communiceren, vooral bij complexe vraagstukken. Maar als we een inclusieve en vooruitstrevende gemeente willen zijn die haar inwoners actief betrekt, dan is duidelijke communicatie een randvoorwaarde. Onze fractie blijft zich hier dan ook structureel voor inzetten.

John van der Kant

Raadslid CDA Helmond