Afbeelding

Meulenbroek: vrijheid en strijd

Politiek

Dit weekeinde herdenken we de Tweede Wereldoorlog. Alle Helmonders zijn welkom in het Hortensiapark op 4 mei, maar u kunt helaas niet meer terecht bij de Vrijheidsmaaltijd in het Huis van de Stad. Er is veel belangstelling voor dit initiatief, georganiseerd door Stichting Veteranen Helmond. Dit jaar herdenken we 80 jaar bevrijding van Helmond. Hier wordt tussen 15 en 29 september nog vaak bij stil gestaan. 

Het aantal Helmonders dat zelf de oorlog heeft meegemaakt, wordt kleiner. En verhalen en films geven een beeld, maar zijn niet hetzelfde als je dagelijks onvrij of onveilig voelen. Helaas is dit wel de realiteit van ruim 1 op de 6 mensen op de wereld. Met de toenemende polarisatie in de samenleving en het afnemen van respect voor elkaar, zal ook in Helmond niet iedereen zich altijd veilig en vrij voelen. 

Als je anders bent dan de meerderheid, vrouw bent of gewoon je werkt doet en naar een kaartje in de bus vraagt, kan je zomaar worden geconfronteerd met verbaal en helaas soms ook met fysiek geweld. Ik schrik van nieuwsberichten dat treinconducteurs in elkaar worden geslagen en dat medewerkers bij een supermarkt een bodycam moeten dragen. Maar ik schrik ook iedere dag van berichten over de polarisatie in onze samenleving en het toenemend geweld tegen politieke ambtsdragers. Kijk maar eens op de website van ACLED, die bijvoorbeeld data bijhoudt over het doden en ontvoeren van politici. Bijvoorbeeld in Mexico in aanloop naar de verkiezingen in juni.

Er zijn politieke partijen die rechten van minderheden en vrouwen willen afnemen of mensen uit de LGBTQ-gemeenschap weer in de marginaliteit willen drukken. En vanuit rechts neemt het verbale geweld tegen links toe. Eén ongelukkig gekozen woordje van Frans Timmermans en Wilders doet aangifte. Laten we daarom de stilte in Helmond op 4 mei in het Hortensiapark niet alleen gebruiken om te denken aan het verleden, maar ook om stil staan bij het heden. 

Vrijheid en veiligheid zijn geen vrijblijvende begrippen. Daar moet doorlopend aandacht voor zijn. Als we basisafspraken niet respecteren, valt onze samenleving uit elkaar. Als je in de vrijheid van het woord gelooft, werkt dat alleen als je ook gelooft in respect voor verschil van mening. Agree to disagree. Verschil van mening zou niet tot een bloedige strijd moeten leiden, waarbij veel onschuldige slachtoffers vallen. Gedenk de oorlog, maar ben strijdbaar voor een geweldloze wereld. 

Désirée Meulenbroek

Raadslid GroenLinks Helmond