Afbeelding

Een iftar voor de stad: Helmond verbindt!

Politiek

Vorige week was het dubbel feest in Helmond: enerzijds de langverwachte opening van het nieuwe Huis voor de Stad en anderzijds het vieren van Eid-ul-Fitr, een belangrijk moment voor alle moslims. De opening van het Huis voor de Stad markeert een fris begin voor onze stad. Het is een plek waar iedereen welkom is, een centrum van ontmoeting en verbinding. Tegelijkertijd vierden veel Helmonders het einde van de Ramadan, een periode van bezinning en samenzijn.

De Ramadan, een heilige maand van vasten, reflectie en gemeenschapszin, kent als belangrijk onderdeel de iftar. Dit is de maaltijd waarmee men na zonsondergang het vasten verbreekt. Traditioneel wordt deze maaltijd gedeeld met familie en vrienden, maar steeds vaker organiseren ook bedrijven, organisaties en instellingen iftars.

Deze trend is bijzonder hartverwarmend. Iftars zijn meer dan alleen maaltijden; ze zijn symbolen van verbinding en inclusie. Ze brengen mensen van diverse achtergronden samen en creëren ruimte voor interculturele dialoog, wat wederzijds begrip bevordert. In Helmond zagen we dit tijdens de iftar die werd georganiseerd door de jongerenorganisatie We Care Helmond op het Piet Blomplein, waar 250 mensen samenkwamen.

De toenemende populariteit van iftars onderstreept de kracht van verbinding. In onze diverse samenleving is het meer dan ooit belangrijk om elkaar te ontmoeten, elkaars culturen te leren kennen en bruggen te bouwen. Iftars bieden een unieke kans hiervoor.

Daarom stel ik voor om volgend jaar een ‘Iftar voor de Stad’ te organiseren in ons Huis voor de Stad. Laat dit een krachtig symbool zijn van inclusie en gemeenschapszin in Helmond, een avond waar alle Helmonders, ongeacht hun achtergrond, samenkomen om te delen, te leren en te vieren. Wat is er mooier dan de deuren van ons Huis voor de Stad te openen voor een iftar waar iedereen welkom is?

Laten we samen van een ‘Iftar voor de Stad’ een succes maken. Een evenement dat onze stad dichterbij brengt, onze gemeenschap versterkt en de schoonheid van onze diversiteit viert.

Omar Fkihi

Fractievoorzitter DENK Helmond