Afbeelding

Maráczi: Sociale Teams Helmond

Politiek

Na jarenlang neoliberaal beleid met bezuinigen op onder andere het gebied van sociaal werk, loopt de ondersteuning en zorg in Nederland op alle fronten vast. Met lange wachtlijsten tot gevolg waardoor mensen veelal nog verder in de problemen raken. Zo ook in Helmond. Om dit tij te keren moet er in plaats van bezuinigen weer geïnvesteerd worden in onder andere sociaal werk. 

De transitie van het sociaal domein in 2014, waarbij de gemeenten verantwoordelijk werden gemaakt voor de Participatiewet, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de Jeugdwet, ging tevens gepaard met fikse bezuinigen. Een heel slechte start voor een transformatie die zovele levens van mensen raakt. In Helmond heeft de SP vanaf het begin gestreden voor beleid waarbij onze inwoners centraal staan en niet het systeem. Met andere woorden: kijk niet wat niet kan maar vooral wat wél kan, kleur zo nodig buiten de lijntjes en doe wat op dat moment nodig is. Met als hoofdvraag: ‘Wat is de bedoeling?’ 

Sociaal werk is hierbij volgens de SP van cruciaal belang. Laagdrempelig, dichtbij, oplossingsgericht en in een vroeg stadium. In een maatschappij die verhard is, polarisatie hoogtij viert en het vooral ieder voor zich is. Waarbij een ieder geacht wordt verantwoordelijk te zijn voor zijn eigen leven en geluk. Met het eigen schuld principe waardoor zoveel mensen buiten de boot vallen, is het van groot belang om weer naar elkaar om te zien.

In Helmond kunnen de Sociale Teams het tij keren. Zij stellen de hoofdvraag ‘Wat is de bedoeling?’ en gaan vervolgens samen met de hulpvrager aan de slag om te doen wat nodig is en welke vorm van ondersteuning daarbij past. Zij spelen in Helmond de cruciale rol om met sociaal werk onze inwoners, laagdrempelig, tijdig bij te kunnen staan. Maar zij staan niet alleen aan de lat voor grote problemen, maar bieden ondersteuning op allerlei gebieden. U kunt bij hen terecht voor al uw vragen zoals over opvoeden en opgroeien, wonen, werken, geld of sociale contacten. Maar het is wel zaak dat al onze inwoners hen weten te vinden. Kijk hiervoor op www.socialeteamshelmond.nl en weet dat zij ook op alle scholen in Helmond te vinden zijn. De Sociale Teams gaan verder werken aan de vindbaarheid en wellicht helpt deze column daarbij ook. 

Dus heeft u een vraag waar u even niet uitkomt, de Sociale Teams staan voor u klaar!

Lonneke Maráczi

Fractievoorzitter SP Helmond