Afbeelding
Gerard van Hal Fotografie

Meulenbroek: bestaanszekerheid

Politiek

De coalitie in Helmond werkt sinds 2022 op allerlei manieren aan bestaanszekerheid. We hebben bijvoorbeeld de inkomensgrens voor hulp van 120% naar 130% verhoogd. En er wordt door de gemeente met haar maatschappelijke partners preventief gewerkt aan gezondheid. En dat is nodig! Laatst hoorde ik op de radio dat met de nieuwe voedsellabels 80% van het voedsel in de supermarkten geen A- of B-label haalt. Dus maar 20% van het aanbod is gezond! En het gezonde deel is vaak duurder dan de chips, instant noedels en al het andere te zoete, te vette en te zoute eten.

Dit zijn slechts een paar aandachtspunten waarmee de huidige coalitie in Helmond de bestaanszekerheid wil verbeteren. Nu mogen we op 22 november weer gaat stemmen voor een nieuwe regering. En misschien denkt u wel: ik ga niet stemmen, want voor mij in Helmond verandert er toch niks. En bovendien hebben alle partijen bestaanszekerheid in hun programma staan. Maar het maakt wel degelijk wat uit voor Helmond welke regering wij krijgen. Neem een aantal thema’s waar GroenLinks-PvdA lokaal en landelijk voor staan. Denk aan gratis kinderopvang, minimumloon omhoog, investeren in goed openbaar vervoer, bibliotheken, sport en cultuur en vervuilers meer laten betalen voor hun afval. Als bijvoorbeeld plastic voedselverpakkingen bij de bron worden aangepakt vanuit Den Haag, scheelt dat zakken met PMD-afval, die niet in de Helmondse straten moeten worden opgehaald.

En als het over bestaanszekerheid gaat, mogen we onze Helmondse kandidaat voor de Tweede Kamer, Esmah Lahlah, niet vergeten. Zij is opgegroeid in de Leonardusbuurt en heeft aan den lijve ondervonden, wat het is om vanuit deze wijk op te klimmen tot wethouder in Tilburg en tot kandidaat-kamerlid op positie 2 op de lijst van GroenLinks-PvdA. Zij vindt net als de fractie in Helmond, dat bestaanszekerheid niet alleen een kwestie van voldoende inkomen is. Het is ook belangrijk om maatschappelijk mee te doen en gewaardeerd te worden. Er is zoveel werk, waar het bedrijfsleven geen winst op kan maken. Veel van dat werk wordt gedaan door vrijwilligers. En dat is prima, als deze mensen een inkomen hebben uit vermogen of pensioen. Maar voor mensen die dit niet hebben, biedt de maatschappelijk basisbaan uitkomst. Zie ook onze GroenLinks-motie Meedoen met werk. Dit is een van de zaken waar de Helmondse Esmah Lahlah zich in Den Haag hard voor gaat maken. Stem op 22 november op Helmond. Stem op Esmah Lahlah.

Désirée Meulenbroek

Raadslid GroenLinks Helmond