Elly Blanksma stopt als burgemeester van Helmond
Elly Blanksma stopt als burgemeester van Helmond Gemeente Helmond

Elly Blanksma stopt als burgemeester van Helmond

Politiek

Elly Blanksma, sinds 1 november 2012 burgemeester van Helmond, heeft aangekondigd dat ze per 1 november 2024 haar functie zal neerleggen. Deze verrassende aankondiging deed zij tijdens de opening van de raadsvergadering op dinsdagmiddag 7 november.

Blanksma trad in 2012 aan als burgemeester van Helmond, waar zij Fons Jacobs opvolgde. Na twaalf jaar als het boegbeeld van de stad, heeft zij besloten om een nieuwe fase in haar leven in te gaan. Tijdens haar aankondiging toonde Blanksma zichtbaar emotie: “Ik heb geen dag spijt gehad van mijn overstap van de Tweede Kamer naar het burgemeesterschap in mijn geboortestad.”

In haar sollicitatiebrief voor het burgemeesterschap van Helmond schreef Blanksma: “Helmond en ik lijken op elkaar. Recht voor de raap, schouders eronder en samen rooien we het wel.” Haar betrokkenheid en toewijding aan de stad waren gedurende haar ambtstermijn duidelijk merkbaar.

De aankondiging van Blanksma zorgde voor een korte pauze in de raadsvergadering. Na de onderbreking vervolgde ze met de woorden: “Ik hou van de stad, ik hou van Helmond en van haar bewoners. En hoe goed ik deze aankondiging ook had voorbereid, toch kwamen de emoties onverwacht los.”

Gedurende haar ambtstermijn heeft Blanksma Helmond zien groeien van een stad die op zoek was naar haar identiteit tot een zelfverzekerde stad met een skyline vol bouwkranen. Helmond is uitgegroeid tot een stad van economische voorspoed en is een belangrijke speler in het Brainport-gebied, en fungeert als bruggenbouwer naar de Peel. Blanksma benadrukte: “Wat een energie zit er in deze stad. Maar het is ook een stad die nog lang niet af is.”

In het komende jaar zal Blanksma zich volop blijven inzetten voor Helmond en haar bewoners voordat zij haar burgemeesterschap overdraagt. Haar aankondiging markeert het einde van een tijdperk voor de stad Helmond, waar zij een cruciale rol heeft gespeeld in haar ontwikkeling en groei.

Bron: Gemeente Helmond