
Fkihi: Goed eten, beter leren
PolitiekHet nieuwe schooljaar is alweer 3 weken onderweg, en vele kinderen zijn met volle energie aan het schooljaar begonnen. Maar hoeveel van die kinderen gaan met een gevulde maag naar school? Dat is een vraag die mij heel lang bezig houdt, maar vooral nu actueel is. Het gebeurt namelijk steeds vaker dat leerlingen met honger in de klas zitten. Zij gaan zonder ontbijt of lunch naar school. Iedereen snapt dat het ongezond voor ze is en funest is voor de concentratie. Goed eten zorgt ervoor dat kinderen beter kunnen leren. Zo kunnen ze zich het beste ontwikkelen.
In Helmond zijn er veel gezinnen in schrijnende armoede waardoor soms gewoonweg geen geld is voor boodschappen. Het Helmondse college heeft zodoende het doel gesteld om te onderzoeken of een schoolontbijt ingevoerd kan worden op tien scholen in de aandachtswijken. Dat hebben ze nu even geparkeerd, omdat er gelukkig hiervoor landelijk ook aandacht is.
De overheid werkt namelijk sinds begin 2023 samen met het Jeugdeducatiefonds en het Rode Kruis aan het programma Schoolmaaltijden om te zorgen dat schoolgaande kinderen geen honger meer hebben op school. Leerlingen krijgen via het programma een maaltijd op school of een boodschappenkaart waarmee ouders/verzorgers een ontbijt voor hun kind kunnen kopen. Dit programma is onlangs nog verlengd tot eind 2024.
In Helmond hebben slechts enkele scholen zich aangemeld, maar nog niet alle scholen in de aandachtswijken. Ik vraag mij wel af wat de reden hierachter is. De urgentie is immers hoog, ook in Helmond. Is het omdat scholen de docenten niet willen belasten? Is het omdat de scholen niet willen dat onderwijstijd verloren gaat? Of willen ze liever niet op school boterhammen smeren?
Mijn oproep aan de scholen is om te kijken naar mogelijkheden om alsnog gebruik te maken van Schoolmaaltijden.nl. In hoeverre kan de hulp van ouders worden ingeroepen, die kunnen dan bijvoorbeeld mee ontbijten. In hoeverre kan er gebruik gemaakt worden van externe partijen zoals het wijkteam, gezien zij een groot netwerk hebben met contacten. Mocht het organiseren op school geen optie zijn, dan biedt de boodschappenkaart uitkomst. Behoeftige ouders kunnen dat niet zelf, dat gaat via de scholen.
De ouders die ook graag gebruik willen maken van het programma Schoolmaaltijden roep ik op met de school in gesprek te gaan. Samen met de school kan bekeken worden op welke manier zij ondersteund kunnen worden, door middel van een ontbijt op school of een boodschappenkaart.
Omar Fkihi
Fractievoorzitter DENK Helmond