Afbeelding
Gemeente Helmond

Hendriks: Iedereen op de fiets!

Politiek

Na jaren elektrisch te hebben gefietst heb ik vorig jaar weer een fiets op beenkracht gekocht. Een paar weken later werd ik ziek. Een vervelende infectie aan mijn been waardoor ik simpelweg niet kon fietsen. Ik moest dus wel met de (elektrische) auto naar mijn werk. En toch voelde dat niet goed. 

Het heeft 4 maanden geduurd voordat ik weer op de pedalen kon en voor het eerst van mijn leven heb ik hardop gezegd ‘wat ben ik blij dat ik weer kan fietsen’. Voor kleine stukjes is fietsen prima te doen. Het is soms zelfs sneller dan met de auto, omdat je overal makkelijker kunt komen. En tegelijkertijd realiseer ik me dat het niet iedereen gegeven is om op de fiets te stappen, zoals me zelf is overkomen afgelopen jaar.

Door te fietsen krijg je je dagelijkse portie beweging. Ook in Helmond proberen we vanuit de Mobiliteitsvisie mensen te stimuleren de fiets te pakken of te lopen. Zeker op plekken waar voorzieningen makkelijk te voet of met de fiets bereikbaar zijn, zoals in het centrum. Dit doen we door de fietspaden en voetgangerszones aan te leggen, waar de auto hooguit te gast is. Veel mensen wonen op maar 5-7 km van hun werk, school, winkels of openbaar vervoer. En die afstand kan je makkelijk te voet of met de tweewieler afleggen. Lekker ‘ouderwets’ op pure beenkracht of modern elektrisch ondersteund. 

Geen fietsfan 

Eerlijk gezegd ben ik geen fietsfan. Nooit geweest. Aan mij zijn lange fietstochten en fietsen in slechte weersomstandigheden niet besteed. En toch stap ik 4 dagen in de week op de fiets vanuit de Rijpelberg naar mijn werk in het centrum van Helmond. Die route is op de fiets stukken korter dan met de auto, omdat je overal binnendoor kunt fietsen.

Veilig fietsen

Wat houdt u tegen? We hebben veilige fietspaden en er zijn genoeg gemeentelijke fietsenstallingen in het centrum, waar je gratis je fiets met toegangscontrole bewaakt kunt parkeren. En deze zijn ook voorzien van (extra) laadpalen voor elektrische fietsen. Alleen de fietsenstalling van de NS bij het station vraagt aandacht. Als GroenLinks zouden wij het liefst hier ook weer menselijke bewaking hebben. Vriendelijker, sneller en veiliger dan camerabewaking. Hierover gaan we na het zomerreces in de raad zeker praten. Want dat hier iets moet veranderen, daar kan niemand meer omheen met 65 gestolen elektrische fietsen in de afgelopen 2 maanden. 

Jeanette Hendriks

Raadslid GroenLinks Helmond