Afbeelding
Willy de Koning

Lezing bij IVN Helmond over de bever

Natuur

HELMOND-WEST IVN afdeling Helmond organiseert een lezing op donderdag 9 november 2023 om 20.00 uur over de bever in Nederland. Is het een knuffeldier, een lastpak of toch iets anders?

Al sinds 2007 volgt en filmt Willy de Koning bevers. In Limburg, maar ook in bijvoorbeeld de Biesbosch. Tijdens de lezing wordt de door haar gemaakte film ‘Bevers in Nederland’ vertoond. Dat is af en toe heel verrassend, zelfs voor de kenners. Met beelden van knagende bevers, bevers die een geurmerk maken, aandoenlijke geluidjes van jonge bevertjes vanuit een burcht, stoeipartijen tussen volwassen bevers en hun jongen, bevers die op hun gemak de vacht verzorgen of een bever die over land loopt.

Tijdens de lezing vertelt Willy de Koning over de leefwijze van de bever, z’n uiterlijke kenmerken, de vele soorten sporen die het dier achterlaat, de leefomgeving, z’n aanpassingsvermogen en de invloed van de bever op zijn omgeving. Verder komen de oorzaken van het verdwijnen van de bever, zo’n 200 jaar geleden, aan de orde en de herintroducties die sinds de jaren 80 van de vorige eeuw plaatsvonden. Over de avonturen met bevers, tijdens de talloze uren op de oever en in haar kano, valt natuurlijk van alles te vertellen. In 2012 kwam bij KNNV-Uitgeverij een boek van Willy de Koning uit over haar belevenissen met bevers, ‘Avonden aan de Waterkant’ getiteld. In 2015 werkte de natuurfilmster mee aan de bioscoopfilm ‘Holland, Natuur in de Delta’ waarvoor ze beeld- en geluidsopnamen maakte. Ze werkte mee aan diverse items over bevers op regionale en landelijke radio en televisie. Voor het boek ‘Gewilde Dieren’ (2021) over herintroducties van dieren in Nederland schreef ze een hoofdstuk over de bever. 

Locatie: de kantine van Speeltuin Helmond-West, Arbergstraat 85.

Toegang: 2 euro.

Afbeelding