De Groene Punt is, ten onrechte, misschien wel het minst bekende natuurgebied van Helmond
De Groene Punt is, ten onrechte, misschien wel het minst bekende natuurgebied van Helmond IVN Helmond

Herfstwandeling Groene Punt

Natuur

HELMOND Op zondag 1 oktober om 14:00 uur houdt het IVN een herfstwandeling door de ruige natuur van De Groene Punt. Duur van de wandeling circa 2 uur. Deelname is gratis. Opgave vooraf is niet nodig.

De Groene Punt is wellicht het minst bekende natuurgebied van Helmond. Ten onrechte, want het gebied kenmerkt zich door een gevarieerde vegetatie en rijke vogelstand. Het gebied, dat doorsneden wordt door de Nieuwe Aa, bestaat uit veel verschillende biotopen. Bloemrijke ruigte in het noorden, verspreid droge én natte bloemrijke graslanden, een beek waarin ijsvogeltjes hun visjes vangen en waar ze elk jaar hun jongen grootbrengen, een rijk begroeide kanaaloever en nog veel meer. Kortom, een aanwinst voor Helmond die zeker de moeite waard is om te bezoeken. Tijdens deze wandeling zal er bijzondere aandacht zijn voor paddenstoelen en andere herfstverschijnselen.

De wandeling wijkt af van de begaande paden en leidt door de ruige vegetatie omzoomd door bosschages van bomen en struiken, en over de stortbergen waar het leem dat vrijgekomen is bij het graven van het kanaal gedeponeerd is. Stevig schoeisel is aanbevolen. De wandeling is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Het verzamelpunt is de kruising Stipdonkseweg en Veldbeemd, Helmond (met de auto niet bereikbaar vanaf de Kanaaldijk).

Nadere inlichtingen bij coördinator natuurgidsen Anne Regts: wandelen.ivn.helmond@gmail.com.

Algemene informatie over het IVN kun je vinden op www.ivn.nl/helmond.

De Groene Punt is, ten onrechte, misschien wel het minst bekende natuurgebied van Helmond