Luc de Graaf overleden
Luc de Graaf overleden Luc de Graaf

Stadskunstenaar Luc de Graaf overleden

Kunst en Cultuur

HELMOND Creatieve duizendpoot en Stadskunstenaar Luc de Graaf overleed deze week op 64-jarige leeftijd na een lange periode van ziekte. Met zijn overlijden verliest Helmond een markante persoonlijkheid. Schrijver, cabaretier, muzikant, filmmaker, tekenaar, acteur, wat was Luc de Graaf niet?

Wie in Helmond kent hem niet? Luc de Graaf, de geboren en getogen Helmonder, was van alle markten thuis. Zo maakte hij furore in de rol van diverse illustere typetjes, zoals Nico van Koolsbergen, Bruggenwachter Albert van de Voort en Sjaak van den Overschouw. In die rollen ging hij op geheel eigen en onnavolgbare wijze in op actualiteiten uit ‘zijn’ Helmond.

Geniaal

Noemde je De Graaf ‘briljant’, dan vond hij dat wat overdreven. Hij noemde het zelf liever ‘geniaal’. Op de social media introduceerde hij zichzelf op de volgende manier: “U vindt mij waarschijnlijk goed in anders denken, heel vaak waarom en hoezo vragen, diverse soorten grappen maken (intelligent én plat), geluiden maken, korte verhalen schrijven en vreemde tekeningen maken.”

Schrijver en muzikant

Ook schreef Luc de Graaf veel korte verhalen. Deze verschenen in diverse bundels onder de titels Lui maar Voldaan (2018), Ondertussen (2017), Ulftingenwest (2014) en Op Pad met de Nar (2005). Daarnaast was De Graaf actief als muzikant (onder andere Luc De Graaf & The Feliciano’s) en theatermaker (onder andere in het gezelschap De Mannen van Achterom, samen met Maarten van der Zanden en John van der Sanden).