Lucas Gassel Genootschap nodigt jeugd uit in Kasteel-Museum

Kunst en Cultuur

HELMOND Sinds begin 2021 het Lucas Gassel Genootschap in Helmond werd opgericht als opvolger van de Stichting Lucas Gassel, zijn er alle jaren twee activiteiten rond de grootste Helmondse kunstenaar allertijden geweest. In het voorjaar de Gassel-lezing in Bibliotheek Helmond en in het najaar – meer bepaald rond Lucasdag 18 oktober – een grote manifestatie in de stad.

Deze herfst is ervoor gekozen om komende zondag 22 oktober in het Kasteel-Museum aan de jeugd een middagprogramma (14.00 – 17.00 uur) aan te bieden rond de persoon Lucas Gassel. Met medewerking van het Kunstkwartier en het Annatheater hebben zich 35 kinderen in de leeftijd van 7 – 11 jaar opgegeven voor deze middag. De jeugd zal worden opgedeeld in drie groepen met begeleiding die op de zolder van het kasteel, in de kelder en in de Ridderzaal rond de werkplaats van Lucas Gassel een spel zullen spelen. Het is dan de bedoeling een gestolen schilderij van de kunstenaar terug te vinden.

De middag wordt in de Ridderzaal geopend door het bestuur van het Genootschap, waarna Lucas Gassel, zijn kameraad Dominicus Lampsonius en kasteelvrouwe Catharina, de echtgenote van Joost van Cortenbach, ten tonele verschijnen. Na een act van deze toneelspelers krijgt de jeugd een t-shirt met opdruk en gaat dan in drie groepen opgedeeld worden, die vervolgens op drie locaties bij toerbeurt een programma van ca. 40 minuten aangeboden krijgen. Ook is er plaats voor drinken (ranja) en een versnapering. Rond 17.00 uur is het programma ten einde en hoopt het Bestuur van het Genootschap dat de kinderen naast een plezierige ook een leerzame middag rond kunst en geschiedenis gehad hebben.

Namens bestuur Lucas Gassel Genootschap Helmond,

Leo de Bruyn