Opblaasmonument voor prima mensen
Opblaasmonument voor prima mensen HIMMELSBACH

Drie solo-presentaties in één tentoonstelling: Paul van Dijk, HIMMELSBACH en Remy Neumann schitteren samen in ’n in De Cacaofabriek Expo

Kunst en Cultuur

HELMOND Op zondagmiddag 15 oktober opent filosoof en schrijver Maarten Doorman de tentoonstelling ‘n in De Cacaofabriek onder het motto ‘Kunst en engagement’. Drie solo-presentaties onder de overkoepelende titel ’n laten drie totaal verschillende kunstenaarspraktijken zien van Paul van Dijk (1947), HIMMELSBACH (1983) en Remy Neumann (1988). De tentoonstelling ’n is van 16 oktober tot en met 26 november te zien in De Cacaofabriek Expo.

De Cacaofabriek vroeg Paul van Dijk om een presentatie van zijn werk samen te stellen in de bovenruimte van De Cacaofabriek Expo. Daarbij stelde programmeur Julienne Tullemans hem voor om twee jonge kunstenaars uit te nodigen om gelijktijdig met hem tentoon te stellen. Dat werden niemand minder dan Domenique Himmelsbach, ofwel HIMMELSBACH en Remy Neumann. HIMMELSBACH was leerling van Paul van Dijk op ArtEZ University of the Arts, waar hij in 2009 afstudeerde in Zwolle. Remy Neumann kwam op het netvlies van Van Dijk via diverse Brabantse kunstinitiatieven, zoals de residency bij Kloosterhotel ZIN in Vught eerder dit jaar en als een van de kunstenaars bij talentontwikkelingstraject jump!.

De kunst in ‘n
Alle drie de kunstenaars maken niet te missen werk dat in onze monumentale ruimtes in een unieke presentatie samenkomt en te bekijken is. Het werk van Paul van Dijk, gekenmerkt door uiteenlopende stijlen, technieken, materialen en disciplines met een persoonlijke kijk op de ontwikkelingen in de hedendaagse beeldende kunst, wordt in de bovenruimte van De Cacaofabriek Expo tentoongesteld. Het werk van Remy Neumann is te zien op de vide en is herkenbaar aan de enorme felgekleurde schilderijen met cartooneske monsters. Neumann zoekt het grensvlak tussen beeldende kunst en theater op en bouwde een poppenspel. Ook dat is te zien in ‘n. HIMMELSBACH presenteert in de benedenruimte zijn ‘activistische’ kunst, en daarnaast is zijn project ‘Papieren Monument voor de Daklozen’ in de Lichtstraat van De Cacaofabriek te zien.

Wildplakken met HIMMELSBACH
Op zaterdag 4 november vindt er in De Cacaofabriek een lezing met aansluitend een workshop plaats van kunstenaar HIMMELSBACH. Het is een gezamenlijk initiatief van De Cacaofabriek en Museum Helmond, waar hij tegelijkertijd ook met zijn werk is vertegenwoordigd in de tentoonstelling ‘Resilient Rebels’.

De expositie ‘n wordt officieel geopend op zondag 15 oktober 2023 om 15.00 uur met een lezing van Maarten Doorman over kunst en engagement naar aanleiding van zijn recente publicatie ‘De navel van Daphne’. Daarna is de expositie tot en met zondag 26 november dagelijks te zien tussen 13.00 en 17.00 uur (vrije toegang).

Om het hoofd neer te leggen (2002)
Green Demon (2022)