
Helmondse Hennie ‘van Gogh’ schildert met uniek talent
Kunst en CultuurHELMOND Vincent van Gogh leeft. Althans, de echte niet meer natuurlijk, maar wel iemand met een even groot talent: geboren en getogen Helmonder Hennie Agten. Zijn werken zijn zo treffend en gelijkend op de werken van Van Gogh, dat hij in de media al diverse keren ‘meestervervalser’ is genoemd. Niet zo gek ook, want op het eerste gezicht zie je geen enkel verschil tussen een Van Gogh en een Agten. Hennies talent is dan ook niet onopgemerkt gebleven. De eigenaresse van het domineeshuis in Nuenen waar Van Gogh het boerenleven vastlegde, heeft hem gevraagd zo af en toe enkele dagen te schilderen op die betreffende plek. “Sinds de jaren 30 heeft daar niemand meer geschilderd”, legt Hennie uit. “Voor mij is het heilige grond. Ik zie het dan ook als een enorme eer dat ze me hiervoor gevraagd heeft.”
Door: Wendy Lodewijk
Inspirerende plek
Dat atelier, waar Vincent rond 1880 zat te werken, voelt nog zeer authentiek. “Ik zie voor me hoe hij hier zat te schilderen”, vertelt Hennie verder. “Je komt als het ware heel dichtbij. Daarnaast zie je hoe weinig licht er binnenkomt, daarom waren zijn schilderijen waarschijnlijk zo donker. Daarnaast vind ik het ontzettend fascinerend hoe hij het voor elkaar kreeg op de verf letterlijk óp het doek te krijgen, zo dik dat er een soort reliëf ontstaat.” In de tijd in Nuenen schilderde Van Gogh vooral dingen en mensen uit het boerenleven. “Die onderwerpen spreken mij ook heel erg aan. Het is mijn favoriete deel van zijn oeuvre.”
Jong talent
Hennie viel op de bassischool al op met zijn tekentalent. “De leraar zag dat ik kon tekenen zonder harken”, grapt hij. “Ik deed niets liever dan tekenen en daarom deed ik het ook heel vaak. Zelfs bij gebrek aan papier. Dan pakte ik een oude schoenendoos of een suikerbuil”, vervolgt hij met een lach op zijn gezicht. Op 11-jarige leeftijd won hij op school een prijs voor bijzonder talent. “Die prijs was een kalfsleren boekentas. Een jaar later, in de zesde klas, kreeg ik bijna geen les meer en mocht ik haast fulltime schilderen. De focus lag op religieuze stukken. Zo heb ik bijvoorbeeld engel Gabriël geschilderd. Dat werk dook niet zo lang geleden ineens op in het Gasthuis. Ik was dat ding jaren kwijt.” Hennie heeft in de loop van de tijd heel wat schilderijen weggegeven. “Of leraren namen ze mee naar huis. Van een groot deel heb ik echt geen idee waar ze nu zijn.” Na de bassischool volgde Hennie een schildersopleiding. “Als trouwcadeau heb ik zo’n 50 jaar geleden een schilderdoos gekregen en sindsdien schilder ik met olieverf. Het grappige is dat mijn vrouw een Nuenense is, dus we kennen daar veel mensen.”
Eigen werk
Hennie heeft heel veel nageschilderd, maar dat niet alleen. Hij heeft eveneens veel eigen werken gemaakt. Tijdens ons kopje koffie laat hij het ene na het andere zien. Het zijn er nogal wat… Toch zijn de werken geordend en weet hij ze zo overal vandaan te toveren. Op de achterkant staat netjes vermeld waar en wanneer ze gemaakt zijn. In de woonkamer van Hennie en zijn vrouw hangen portretten van Armand en John Lennon. “Naast schilderijen heb ik ook nog andere kunst gemaakt”, legt hij verder uit. “Bijvoorbeeld kledinghangers met een artiest erop. Of gitaren.”
Wandelende encyclopedie
Hennie is naast een groot kunstenaar ook een wandelende encyclopedie voor wat Van Gogh betreft. Hij weet er echt alles over te vertellen. Niet alleen over zijn schilderijen, ook over zijn werkwijze. “Hij werkt vlug en gedreven, zonder al te veel detail. Hij gebruikt veel rood en Pruisisch blauw. En wist je dat er enkele anatomische foutjes zitten in de Aardappeleters? Kijk maar eens naar de vrouw met de koffiepot…”
Bekend buiten Helmond
Geen wonder dat men Hennie nog ver buiten Helmond kent. Bezoekers komen van heinde en verre om naar Hennie te komen kijken als hij zit te schilderen in Van Goghs atelier in Nuenen. “Er is zelfs een club uit België dat steevast komt kijken.” Toch is het geen broodwinning voor Hennie. “Ik ga mijn werken echt niet tegen penning zestien verkopen. Het is een hobby en dat zal altijd zo blijven.”







