
Evert Slegers 75 jaar
Kunst en CultuurHELMOND Op 7 september is de bekende Helmondse kunstenaar Evert Slegers 75 jaar geworden. Dit mag niet ongemerkt voorbijgaan en daarom staan we hier op woensdag 27 september bij stil tijdens de 94e editie van Kunstlokaal42.
Wie kent hem niet? Met zijn onafscheidelijke alpinopet kun je hem nog dagelijks door de Helmondse binnenstad zien gaan. Zag je hem vroeger fietsend of wandelend voorbijkomen, tegenwoordig loopt hij met een rollator, want ook bij Evert slaan de jaren toe.
Evert Slegers is geboren en getogen in Helmond en tekent en schildert al vanaf zijn twaalfde jaar. Op zijn veertiende begon hij als huisschilder, waarnaast hij ook schilderlessen nam bij de Brabantse kunstschilder Henk Bies (1928 – 2006). Vanwege een gebrek aan een gepaste vooropleiding, lukte het hem niet om te studeren aan de kunstacademie. Hij is dus grotendeels autodidact. Hij wordt al snel gegrepen door de manier van werken van de expressionisten, een kunststroming die juist in de regio Deurne-Helmond populair was.
Op grond hiervan en op de inspiratie die hij opdeed tijdens zijn studiereizen naar Noord-Frankrijk, Parijs, de Provence, Zwitserland en Toscane ontwikkelde hij later een eigen stijl. Zijn oeuvre omvat landschappen, stillevens, abstracten, (zelf)portretten, figuren en clowns. De gebruikte technieken en materialen zijn divers: werken op papier, karton en op linnen in diverse schildertechnieken van penseeltekeningen tot acryl en aquarel. In zijn werkstukken komt vooral de gevoelsmens naar voren. Verf en kleur, lijn en vlak zijn uitdrukkingsvormen geworden waarmee hij emotie laat zien: stilte en blijdschap, verdriet en twijfel, tevredenheid en onrust. Bekend is hij geworden om zijn (tragische) clowns, mensen die zich verschuilen achter een vrolijk masker, maar dat absoluut niet zijn.
En wie kent zijn werken niet? En hoeveel Helmonders hebben geen werk van hem aan de muur hangen: een clown, een landschap of een stilleven? Inspiratie voor veel van zijn werken vindt Evert Slegers in onderwerpen dichtbij huis, met name het Brabantse landschap zoals de Peel en de omgeving van Helmond. Dat maakt zijn werken dan ook bijzonder aantrekkelijke voor veel kunstliefhebbers.
Stilstaan is geen optie
Evert Slegers is bepaald geen stilzitter. Integendeel, hij is een harde werker. Elke ochtend is hij in het atelier achter zijn woning in Helmond-Oost te vinden waar hij al zestig jaar woont en werkt. Veel ramen, genoeg licht en ’s winters een warme kachel. Voor hem is het een heerlijke plek om te schilderen, vooral in de ochtend. Zomers is hij er al vaak om zes uur te vinden. Slegers is fulltime kunstenaar. Elke dag is hij aan het werk en elke dag wil hij nog wat beter worden. Hij wil zich blijven ontwikkelen, wat ook te zien is in zijn werken. In de loop der jaren heeft hij de landschappen, portretten en de clowns achter zich gelaten is hij zich steeds meer gaan toeleggen op meer abstracte werken.
Exposities
Evert Slegers is een veel gevraagd schilder in binnen- en buitenland. Hij exposeerde al in veel plaatsen waarbij vooral zijn exposities in Fontainebleuau (Frankrijk), Galerie Claude Hemery (Parijs), Israel Galerie Linka (Amsterdam), Museum Helmond, Galerie Quidido (Antwerpen), Art Galerie (Hasselt) en Klosters (Zwitserland) opvielen. Meerdere exposities vonden plaats in de regio: Kasteel Geldrop, Cacaofabriek Helmond.
Feest!
Op woensdag 27 september wordt tijdens de 94e editie van Kunstlokaal42 stilgestaan bij de 75e verjaardag van Evert Slegers. Kunsthistoricus Ger Jacobs houdt een PowerPoint-presentatie over Evert Slegers die in zijn werk steeds op zoek is naar nieuwe beeldende uitdagingen die dikwijls gerelateerd zijn aan de maatschappij en de wereld om hem heen. Schrijver/redacteur/fotograaf Jan Willem van den Enden laat een filmpje zien waarin Evert met zijn werk bezig is en koppelt zijn werk aan enkele sonnetten. Moderator Wim Maasakkers gaat tenslotte in gesprek met Evert Slegers over zijn werk en carrière, vooral op zoek naar de verhalen erachter.
Kunstlokaal42 vindt plaats in Lokaal42, aan de Markt in Helmond. De avond op 27 september begint om 21.00 uur en is gratis toegankelijk.

