Afbeelding
Henk van Dijk

Open Monumentendagen in Helmond redelijk bezocht

Kunst en Cultuur

HELMOND Het Comité ‘Open Monumentendagen Helmond’ kan ook dit jaar weer terugzien op redelijk bezochte Monumentendagen. De grootste tegenspeler op deze 2 dagen was de zon met haar hoge temperatuur. Nooit in de voorgaande jaren was het zo warm. Hieraan is het waarschijnlijk te wijten, dat de meeste mensen liever in schaduw vertoefden, dan in warme gebouwen rond te lopen. 

Door: Henk van Dijk

Bezoekerskeuze

Niettegenstaande deze omstandigheden, is er toch een redelijk goed gemiddelde gescoord. Zo was er een bijzonder hoog bezoekersaantal in het Kasteel van Helmond. Er waren veel ouders met kinderen, die zich ook zeer educatief konden vermaken, op diverse plekken in het Kasteel. Ook in de prachtige St. Lambertuskerk in het centrum, was er een goede inloop. Deze driebeukige kruisbasiliek met zijn prachtig interieur, werd goed bezocht. Hier kwamen ook bezoekers binnen die niet in Helmond woonden, maar hadden gehoord van de Open Monumentendagen in Helmond en omdat ze al in het centrum waren, ook maar gelijk het Kasteel en St Lambertuskerk bezochten. 

Draaiorgelmuseumgeluiden

Ook Loods 20 met haar Draaiorgelmuseum lag in de smaak bij bezoekers. Hier werd door de bezoekers, ondanks dat zij voor het EDAH-museum een kaartje moesten kopen omdat die niet meedeed met de OMD, de beide musea bezocht. Het was voor al de bezoekers die voor het eerst in het Draaiorgelmuseum kwamen, een bijzonderheid om naar de muziek van de aanwezige orgels te luisteren. De reactie van de bezoekers op de beide musea was zeer enthousiast. Vooral de mensen van buiten Helmond die hier waren, kwamen er niet over uitgepraat en kwamen nog wel een keer terug, was hun antwoord.

Warande en Atrium

IVN Helmond verzorgde in de kraam nabij de Warande tegenover de Warandelaan, de nodige uitleg en voorlichting. Hierna werd in groepjes onder leiding van een gids, een uitleg-wandeling door de Warande gemaakt. Dit was ook met positieve geluiden van de bezoekers, na afloop van alles.

Het zijn voor mij over het algemeen maar momentopnames, voor wat betreft het vaststellen van de bezoekersaantallen. De vrijwilligers van het Atrium timmeren hard aan de weg, om van hun home een mooi bezoekerscentrum te maken. Zij waren naar mijn mening ernstig de dupe van het warme weer. Het bezoekersaantal had hier, voor wat het Atrium te bieden heeft, best wat hoger mogen zijn. 

Helmonds dialect

Voor de lezing van prof. dr. Jos Swanenberg, over het dialectengebruik in Noord-Brabant, was veel belangstelling. Ook Wim Daniëls maakte zijn opwachting in het Speelhuis en samen met Jos Swanenberg maakten zij er een humorvolle en leerzame middag van. De aanwezige bezoekers hebben zich dan heel goed vermaakt. De bekende slogan ‘een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd’, werd door de beide heren helemaal gemaakt.

Heemkundekring Helmont

De Heemkundekring Helmont, had dit jaar een plek gevonden bij het Jan Vissermuseum. Een reden voor deze plaats en niet op de Markt, waar ze normaal in een kraam op de kunstmarkt staan, is niet bekend. Op de markt kregen ze wel altijd een grote toeloop van bezoekers en of dat hier nu ook zo is, horen we later nog wel.

Cacaofabriek 

Ook de filmmiddag in de Cacaofabriek was heel goed bezocht. Onder leiding van Jan van Bussel werden er historische films vertoond, die dan begeleid werden met de nodige uitleg van Jan.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding