
Open Monumentendagen Helmond
Kunst en CultuurHELMOND Dit weekend is het weer tijd voor de Open Monumentendagen (9 en 10 september). Tijdens deze dagen kunt u gratis monumenten bezoeken. Hieronder volgt een opsomming van (gratis) te bezoeken monumenten van Helmond:
Warande
IVN Helmond staat met een stand in de Warande bij de ingang tegenover de Warandelaan. Zij laten daar zien dat ook de Warande tot het erfgoed van Helmond behoort en doen dat aan de hand van een nieuwe wandelroute vol wetenswaardigheden en verrassende nieuwtjes. U wandelt zelfstandig of onder begeleiding van een IVN-gids, de keuze is aan u. De routekaarten worden gratis verstrekt. U kijkt straks met een heel andere blik naar de Warande. Laat u verrassen en wandel mee!
Doorlopend op zaterdag 9 september van 14.00 - 17.00 uur en zondag 10 september van 11.00- 17.00 uur. Ingang Warandelaan.
Cacaofabriek
Op zaterdag 9 september zal onze stadsgids, Jan van Bussel, in de Cacaofabriek films vertonen met historische beelden van oud Helmond. Kaarten voor deze voorstelling kunnen gratis gekocht worden via de website van de Cacaofabriek (www.cacaofabriek.nl) en op de dag zelf, voor zover nog beschikbaar, aan de kassa.
Zaterdag 9 september aanvang 14.00 uur. Gratis en voor niks!
Kasteel van Helmond
Ook het eeuwenoude Kasteel van Helmond opent met Open Monumentendag 2023 de deuren. De grootste waterburcht van Nederland, gebouwd rond 1325, biedt voor iedereen wat wils aan geschiedenis en kasteelschatten, evenals eeuwen aan andere verhalen. Stadarcheoloog Theo de Jong laat in de ridderzaal vondsten zien uit het verleden en geeft daar uitleg bij. Ook hierbij wordt aansluiting gezocht bij het thema ‘Levend erfgoed’.
Open op zaterdag 10 en zondag 11 september van 10.00 - 17.00 uur
Industrieel Atrium
Kom kijken hoe de mensen 50 jaar geleden hun geld verdienden in de Helmondse fabrieken. Of het nu gaat om textiel- of metaalindustrie, gasvoorziening of drukkerijen het Industrieel Atrium laat het allemaal zien. Maak met houten drukletters een boekenlegger met je eigen naam. Voor niks! Leerzaam voor jong en oud.
Open op zaterdag 9 en zondag 10 september van 13.30 - 16.30 uur
Draaiorgelmuseum
In het Draaiorgelmuseum, gevestigd in Loods20, staan verschillende 100 jaar oude orgels die het vertier van weleer doen herleven in de nagebootste danszaal van de familie Bocken uit Helmond. Voor kinderen is het mogelijk om onder begeleiding ‘Onze Klenne’ te draaien, muziekstrookjes te maken voor speeldoosjes en een liedje te spelen op het laarzenorgeltje.
Open op zaterdag 9 en zondag 10 september van 12.00 - 17.00 uur
H. Lambertuskerk
Bezoek de driebeukige kruisbasiliek, gebouwd tussen 1856 en 1861 door architect Th. Molkenboer. Het kerkwachtersgilde zal je graag uitleg geven over het interieur en de recent uitgevoerde restauraties van muurschilderingen en het hoofdaltaar.
Open op zaterdag 9 en zondag 10 september van 12.00 - 16.00 uur.
St. Luciakerk & St. Trudokerk
De parochie Damiaan de Veuster doet dit jaar voor het eerst mee en wel met twee kerken, allebei Rijksmonumenten. Beide kerken zijn neogotisch qua bouwstijl. In beide kerken zal er die middag tekst en uitleg gegeven worden over liturgische gebruiksvoorwerpen zoals kazuifels en kelken, die dan ook geëxposeerd worden.
Open op zondag 10 september van 13.00 - 17.00 uur
Helmonds dialect/Speelhuis
‘Lang leve het Hellemonds! Of toch niet en is dat dan erg?’
Een lezing door prof. dr. Jos Swanenberg, verbonden aan het Meertens Instituut en de universiteit Tilburg. Hij zal het deze middag gaan hebben over dialectgebruik in Noord-Brabant en de verandering in het taalgebruik onder jonge generaties: gaat het dialect verloren? Daarnaast zal hij het hebben over het Helmonds en hoe dat anders is dan andere Brabantse dialecten. Deze middag zal ook Wim Daniëls zijn opwachting maken in het Speelhuis met gedichten en anekdotes vol humor en dat natuurlijk op z’n Hellemonds.
Zondag 10 september, aanvang 15.00 uur. Kaarten reserveren op de website van het Speelhuis: www.theaterspeelhuis.nl.

