Filmstill ‘Saminah’
Filmstill ‘Saminah’ Anouk Vasilda

Fresh Cacao 2023 toont verrassend en veelzijdig vers academietalent in de Cacaofabriek Expo

Kunst en Cultuur

HELMOND Op 3 september start de zesde editie van Fresh Cacao in De Cacaofabriek Expo. De jaarlijks terugkerende tentoonstelling bestaat uit het werk van afgelopen zomer afgestudeerde jonge kunstenaars. Verwacht dit jaar een complete mix van schilderkunst en fotografie tot video en ruimtelijk werk uit Nederland en dit jaar voor het eerst ook uit België. Op zondag 1 oktober is er een bijzondere finissage van Fresh Cacao: één van de beloftes zal de Carat Lucas Gasselprijs in ontvangst nemen.


Vers academietalent - lichting 2023
Voor deze expositie worden eindexamenkandidaten van verschillende kunstacademies gescout en uitgenodigd om hun werk tentoon te stellen in de monumentale ruimtes van De Cacaofabriek. De artistieke commissie van De Cacaofabriek, bestaande uit Ageeth Boermans, Julienne Tullemans, Bert Loerakker en Sebastiaan Dijk, bezocht dit jaar de eindejaarexposities van AKI (Enschede), St. Joost (Den Bosch en Breda), HKU (Utrecht) en Sint Lucas (Antwerpen).

Uit deze bezoeken kwam een selectie van negen kunstenaars tot stand voor Fresh Cacao 2023. De commissie vond bij deze afstudeerders de overtuiging, potentie en kwaliteit die een startend kunstenaar nodig heeft en die de commissie nieuwsgierig maakt naar de toekomst.

Selectie 2023:
Bauke Driessens (Sint Lucas Antwerpen), Bo Emmens (St. Joost Breda), Joana Franco (AKI Enschede), Berber Lambrechts (HKU Utrecht), Twan Löwenthal (HKU Utrecht), Niek Opstals (St. Joost Den Bosch), Goan Restiau (Sint Lucas Antwerpen), Rein Rodemeier (AKI Enschede), Anouk Vasilda (St. Joost Den Bosch).

Carat Lucas Gassel-prijs #6: aanmoediging van ondernemendheid & artisticiteit 
“De samenwerking met Stichting Carat maakt dit project voor de voormalig studenten extra interessant”, licht Julienne Tullemans, programmeur De Cacaofabriek Expo, toe. “Carat vertegenwoordigt ondernemendheid, heeft een breed netwerk in het cultureel geëngageerde bedrijfsleven en ziet kansen om financieel en in ondernemerschap te ondersteunen. De Cacaofabriek vertegenwoordigt de artistieke waarden en heeft een breed netwerk in de kunsten en het kunstonderwijs. De Cacaofabriek heeft alle faciliteiten en professionele ondersteuning in huis om talentvolle kunstenaars optimaal podium te bieden.”

Om deze aanmoediging van jong talent kracht bij te zetten wordt dit jaar voor de zesde keer aan één van de Fresh Cacao-beloftes de Carat Lucas Gasselprijs uitgereikt. Op zondag 1 oktober wordt bekend gemaakt wie deze prijs in ontvangst mag nemen. De jury bestaat dit jaar uit Manus Groenen (kunsthistoricus), Alexandra Crouwers (beeldend kunstenaar) en Fabienne van Thiel – Swinkels (vertegenwoordiger Stichting Carat).

Fresh Cacao: expositie én film
De expositie Fresh Cacao is elk najaar een vast onderdeel in het tentoonstellingsprogramma. De tentoonstelling editie 2023 geeft een indruk van de veelzijdigheid van de hedendaagse jonge kunstenaars met veelzijdig werk: schilderijen, installaties, ruimtelijk werk, film, fotografie en tekeningen. Eerder dit jaar ging ter gelegenheid van het 5-jarig jubileum van Fresh Cacao de film ‘Fresh Cacao Revisited’ in première met de een hoofdrol voor de vijf veelbelovende talenten die in de afgelopen jaren de Carat Lucas Gasselprijs ontvingen. Filmmaker Rein Peeters legde de bijzondere portretten van Caz Egelie, Nina Markus, Jerrold Saija en David Kater vast in deze film. De film zal vertoond worden in een van de filmzalen van De Cacaofabriek voorafgaand aan de zesde prijsuitreiking van de Carat Lucas Gasselprijs op zondag 1 oktober.

Dagelijks gratis te bezoeken
De expositie wordt officieel geopend op zondag 3 september om 15.00 uur. Daarna is de expositie gedurende vier weken dagelijks te zien tussen 13.00 en 17.00 uur. Op zondag 1 oktober om 15.00 uur vindt de prijsuitreiking plaats van de Carat Lucas Gasselprijs 2023.

Fresh Cacao editie 2022