
Kamermuziekcyclus Theo Driessen
Kunst en CultuurHELMOND-OOST Al 69 jaar organiseert het Comité Kamermuziekcyclus Theo Driessen kamermuziekconcerten met voornamelijk jonge musici, die vaak aan het begin staan van hun muzikale carrière. Hiermee wordt hen een podium geboden en wordt uiteraard de muziekcultuur in Helmond bevorderd. Dit in nagedachtenis van de grondlegger van onze kamermuziekcyclus, Theo Driessen, zodat iedereen, ook jonge mensen, gestimuleerd wordt muziek te kunnen beluisteren en te maken. Het artistiek beleid is er vanaf het begin op gericht een gevarieerde keuze te maken uit het best beschikbare en professionele aanbod in Nederland. Zo zijn vrijwel alle bekende en grote musici en kamermuziekensembles in het Theo Driessen Instituut te gast geweest.
Op 17 september vindt de opening plaats van het nieuwe seizoen kamermuziek van de Kamermuziekcyclus Theo Driessen. De concerten vinden plaats op zondagmiddag, aanvang 15.30 uur in de concertzaal het Theo Driessen Instituut aan de Willem Prinzenstraat 43 in Helmond. In een intieme huiskamersfeer, rondom en rechtstreeks in het gezicht van de musici, zoals kamermuziek bedoeld is.
Op zondagmiddag 17 september kunt u luisteren naar het The Hague String Trio met Justyna Briefjes (viool), Julia Dinerstein (altviool), Miriam Kirby (cello) en aangevuld met Pauline Oostenrijk (hobo). The Hague String Trio is opgericht in 2006 door Justyna Briefjes, Julia Dinerstein en Miriam Kirby. Zij ontmoetten elkaar in Den Haag na jaren van studie en werk in vele landen, zoals Rusland, Mexico, Noorwegen, Engeland, Duitsland en Nederland. Ze kwamen bij elkaar om hun liefde voor kamermuziek te delen. Sindsdien hebben zij zich tot een hecht ensemble gevormd en werken nauw samen met andere musici, onder wie hoboïste Pauline Oostenrijk. Het trio verkent graag het uitgebreide strijk-trio-repertoire van de geliefde meesterwerken tot minder bekende composities die volgens hen de moeite waard zijn om gehoord te worden. Zij treden op in heel Nederland en daarnaast in het buitenland zoals Engeland, Duitsland, Zwitserland en Tsjechië. Hun meest recente album, Celebrating Women!, is een verzameling van nooit eerder opgenomen strijktrio’s van vrouwelijke componisten uit 19e en eerste helft van de 20e eeuw, waarvan de recensent van MusicWeb International schreef: ‘Professionals to their fingertips, the performances are excellent.’ Justyna en Miriam zijn beiden lid van het Residentie Orkest in Den Haag en Julia is een vooraanstaand altviooldocente aan verschillende conservatoria. Pauline Oostenrijk ontving in 1999 als eerste hoboïst de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste staatsonderscheiding op het gebied van de klassieke muziek.
Uitgevoerd wordt: E. Elgar -andante en allegro, L. van Beethoven -strijktrio opus 9, nr.3,
B. Britten -Phantasy Quartet opus 2 en van Mozart -hobokwartet KV 370.
Het tweede concert is op 10 december met Rick Stotijn (contrabas), Bram van Sambeek (fagot) en Hans Eijsackers (piano). Twee musici met lage instrumenten op zeldzame hoogte: contrabassist Rick Stotijn en fagottist Bram van Sambeek. Allebei wonnen ze glansrijk de belangrijke Nederlandse Muziekprijs. ‘Een veelzijdig musicus met een bewogen muzikaliteit en een overweldigende virtuositeit’, oordeelde de jury over Rick. Dirigent Yannick Nézet-Séguin merkt over Bram op: ‘Ik denk dat hij in staat is verliefd te worden op vele aspecten van de muziek en zichzelf niet te veel muzikale grenzen stelt.’ Hans Eijsackers, winnaar van de Rotterdamse Piano-3-daagse, het Prinses Christina Concours en het Europees Pianoconcours in 1991 in Luxemburg, waar hij in de finale het 2de pianoconcert van Rachmaninow vertolkte en bovendien de speciale prijs voor liedbegeleiding won. Hij ontving tevens 2-maal de Zilveren Vriendenkrans van het Koninklijk Concertgebouw. Hans is een graag gehoorde gast bij het Storioni Festival en vele andere bekende festivals. Rick Stotijn en Bram van Sambeek presenteren een programma met veel afwisseling samen met hun vaste pianist Hans Eijsackers.
Uitgevoerd wordt: G. Bottesini -Tutti che il mondo sera en Gran Duo Concertante
P.I. Tsjaikovski -jaargetijden, 2 delen,
R. Schumann -adagio en allegro, opus 70
L. Zeppelin -since l’ve been loving you
M. Schoof -2 impromptu’s en van A. Piazolla -Verano en Invierno Porteño
Het derde concert is op 21 januari 2024 door het Ensemble Marmelade. Het Ensemble Marmalade wordt gevormd door vier bevlogen jonge musici: Alex Baker, cellist en viola da gambaspeler uit Californië, Anna Jane Lester, violiste en illustrator uit Florida, Jonny Coy, fluitist en bas-bariton uit Australië en Mimoe Todo, klavecinist en fortepianist uit Japan. Zij kennen elkaar van het Conservatorium Den Haag, het Festival Oude Muziek Utrecht en diverse andere samenwerkingsverbanden en zijn in Nederland gevestigd. Zij hebben zich in binnen- en buitenland gespecialiseerd in renaissance- en barokstijlen. Zij concerteren met het Concertgebouworkest, de Nederlandse Bachvereniging en Philharmonie Australië. Dit met historische instrumenten en zij ontvingen al talloze prijzen en beurzen in diverse landen.
Uitgevoerd wordt:
G. Telemann -Sonata no.1 TWV 43:A, J.M. Leclair -vioolsonata nr.8 opus 9
J-H. d’Anglebert -2 solo harpsichord movements, L-G Guillermina -Sonata nr.3 opus 12
F. Couperin -Troisième concerts from Concerts Royaux en Première Suite from Pièces de violes
N. Chedeville -opus 10 duos for violin & traverso en van J.B. Lully -Passacaille from Armide
Het laatste concert in deze serie is op 25 februari 2024 met het Mulisch Quartet met Daniël Leenders en Nika Toškan (viool), Shih-Hsien Tsai (altviool) en Sheng-Chiun Lin (cello). Het Mulisch Quartet, opgericht in 2021, bestaat uit vier jonge strijkers uit Taiwan en Nederland en zij vertolken kamermuziek op topniveau. De musici uit Taiwan volgden studies in Taiwan en internationale masterclasses en behaalden hun diploma door samenwerkingen met de Nederlandse Strijkkwartet Academie en het Conservatorium Amsterdam. Daniël Leenders werd als tiener toegelaten tot de School Voor Jong Talent Conservatorium Den Haag. Alle vier wonnen ze nationale en internationale prijzen, zoals het Prinses Christina Concours, en speelden op diverse nationale en internationale podia. Het programma bestaat onder andere uit twee contrasterende klassiekers; Haydn’s String Quartet nr. 3 Emperor en Dvorak’s String Quartet nr.12. Van het 2de deel van het derde Quartet werd later de melodie omgevormd tot het Duitse volkslied. Na het componeren van zijn 9de symfonie ‘Uit de nieuwe wereld’ bracht Dvorak een zomer door in Iowa. Daar schreef hij binnen enkele dagen zijn 12de strijkkwartet. Wel of niet uit de nieuwe wereld, de toonschilderingen en vele uiteenlopende melodieën maken dit werk ongetwijfeld een parel binnen het repertoire voor een strijkkwartet.
Uitgevoerd wordt:
A. Webern -Langsamer Satz, J. Haydn -String Quartet opus 76 nr. 3 (Emperor)
Sulkan Tsintsadze -Miniatures for String quartet en van
A. Dvorak -String Quartet nr.12 opus 96 (The American)
Informatie en kaartverkoop: website: www.kamermuziekcyclus-tdi.nl.







