Gecertificeerde vrijwilligers, van links naar rechts: Francoise, Ingrid, Linda, Niels, Audrey, Ad, Cor en Emily
Gecertificeerde vrijwilligers, van links naar rechts: Francoise, Ingrid, Linda, Niels, Audrey, Ad, Cor en Emily

GRATIS AED-training

Algemeen

HELMOND Recent hebben de managers van het Ondernemersfonds Helmond samen met enkele bestuurders en bestuurders van winkeliersverenigingen, de opleiding Basic Life Support (BLS) Hulpverlener positief afgesloten. Zij geven hiermee het startsein voor een campagne om het aantal Burgerhulpverleners onder hun achterban te laten groeien. 

Voor zowel Wijkmanagement, Centrummanagement als Parkmanagement is ‘Veiligheid’ een belangrijk kernthema in hun jaarprogramma. Zij hebben dan ook een mooie cross-over gerealiseerd, door gezamenlijk een campagne te ontwikkelen om zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren om de korte cursus tot Burgerhulpverlener te volgen (iemand die gecertificeerd is voor het bedienen van een AED en weet hoe te reanimeren).
Samen met de gemeente Helmond hebben zij hiervoor tijd en geld vrijgemaakt, zodat alle ondernemers en hun personeel GRATIS een AED-training kunnen volgen.

Ingrid Heusschen (wijkmananager): “Veiligheid gaat verder dan het beveiligen van gebouwen. Het betekent ook dat we in Helmond samen zorgen dat medewerkers, bezoekers, klanten, sporters (kortom iedereen die in Helmond woont, werkt, recreëert of als bezoeker te gast is), op hulp moet kunnen rekenen als dat dringend nodig is. Want als elke minuut telt, is snelle hulp van levensbelang.

Een hartstilstand kan iedereen overkomen. In Helmond beschikken we gelukkig over een goed AED-netwerk (maar liefst 88 AED’s), wat ervoor zorgt dat er altijd binnen 6 minuten loopafstand hulp is. Wanneer een reanimatie binnen 6 minuten kan worden gestart, stijgt de overlevingskans naar 70%. Om dit netwerk in stand te kunnen houden én om ervoor te zorgen dat we als ondernemers de veiligheid en de gezondheid van onze werknemers, bezoekers en cliënten kunnen waarborgen, zijn er ook voldoende gecertificeerde vrijwilligers nodig die kunnen reanimeren en een AED kunnen bedienen.”

Audrey van den Broek en Niels Rutten (Parkmanagers Bedrijventerreinen) gaven ook het goede voorbeeld en namen deel aan de opleiding. “In twee avonden werden we door de heren van ‘Hart voor Brouwhuis-Rijpelberg’ meegenomen in de theorie én brachten we deze in de praktijk. We waren superfanatiek, maar er was ook volop ruimte voor een dolletje. Echt waardevolle informatie en heel veel geleerd. Een veilig gevoel.”

Linda Haverkamp (centrummanager): “In het centrum zijn vaak grote evenementen waar veel mensen op afkomen. Het is een veilig gevoel om te weten dat we samen voor een stukje veiligheid kunnen zorgen wanneer elke minuut telt. Eigenlijk heeft het ook met gastvrijheid te maken. Samen zorgen we voor onze gasten, bezoekers en klanten. Daarom vind ik het belangrijk dat meer mensen de training volgen.”

Hoe werkt het? 

  • Meld je aan via Hart voor Brouwhuis & Rijpelberg - Vrijwilligers AED Helmond (hartvoorbrouwhuis-rijpelberg.nl)
  • Afhankelijk waar je actief bent, zet je in de opmerkingen ‘Wijk, Centrum of Bedrijventerrein.’
    Er wordt contact met je opgenomen om een avond in te plannen.
  • De cursus vindt plaats in Wijkhuis de Brem (Rijpelberg)

Voorwaarden voor deelname: 

  • Je onderneemt, woont, bent vrijwilliger of werkt in Helmond 
  • Je bent 18 jaar of ouder 
  • Na afloop meld je je aan bij hartslag.nu