Afbeelding
Energiehuis Slim Wonen

Een ventilator of airco, wat doe jij om koel te blijven?

Algemeen

Een airco of ventilator zorgt op warme dagen voor een koel huis. Maar een airco gebruikt veel meer energie dan een ventilator en bevat schadelijk koudemiddel. Met zonwering, goede isolatie en slim luchten hou je al een boel warmte buiten. 

Airco’s hebben gevolgen voor het klimaat omdat ze veel stroom verbruiken. Een mobiele airco waarmee je een kamer 110 uur koelt, verbruikt 110 kWh aan stroom. Dat is 20 keer zoveel als een ventilator die 110 uur aanstaat: die verbruikt maar 5,5 kWh aan stroom. Daarnaast bevatten airco’s koudemiddel. Die middelen zijn schadelijk voor het milieu.

Ventilator: goedkoop en klimaatvriendelijk
Een ventilator zorgt voor verkoeling, zonder dat de lucht kouder wordt. Dat komt door de luchtstroom: die zorgt ervoor dat je lichaamswarmte sneller wordt afgevoerd en zweet beter verdampt. Daardoor voelt het koeler aan (de gevoelstemperatuur wordt lager). Ventilatoren zijn er in allerlei soorten en maten: je hebt ze voor aan het plafond, voor op tafel en voor op de grond. Ventilatoren zijn veel goedkoper dan airco’s: zowel in aanschaf als in verbruik. Let op: er zijn ook luchtkoelers of air coolers te koop. Deze koelen door het verdampen van water. De lucht in huis koelt daardoor af, maar wordt ook vochtiger. Omdat vochtige lucht juist warmer voelt dan droge lucht, kan je lichaam hierdoor minder makkelijk zijn warmte kwijt.

Meer informatie over Slim Koelen
Wil je weten hoe je ook zonder apparaten je huis koel kan houden? Kom dan op maandag 14 mei naar het EnergieHuis Slim Wonen voor de themabijeenkomst Slim Koelen. Meld je aan via www.energiehuisslimwonen.nl/themabijeenkomsten.