José met haar onderscheiding
José met haar onderscheiding Henk van Dijk

Koninklijke Onderscheiding mevrouw José van Bommel

Algemeen

Tekst en foto: Henk van Dijk

HELMOND Op zaterdag 13 april 2024 vond in Wijkhuis de Fonkel het voorjaarsconcert plaats van de Rimboband. Het is altijd weer een gezellige bijeenkomst, met al deze enthousiaste muziekanten. Het is echter ook een heel speciale middag voor de dirigente geworden.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Tijdens het voorjaarsconcert van de Rimboband kreeg de dirigente, mevrouw Johanna Antonia Maria (José) van Bommel, een Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Elly Blanksma uitgereikt. 

Actief als vrijwilligster

José van Bommel (63) is al vanaf 1981 actief als vrijwilligster bij de Helmondse Rimboband, een muziekgezelschap voor mensen met een verstandelijke beperking. Een fantastisch initiatief met op dit moment ongeveer 50 leden, die allemaal afkomstig zijn uit de regio Helmond.

Toen in 2005 de vaste dirigent Jos van Lieshout aangaf te gaan stoppen, nam José van Bommel het dirigeerstokje over. Daarmee staat ze dit jaar al 20 jaar als dirigente voor de Rimboband.

Wekelijks is José van Bommel vele uren in de weer met het uitschrijven van de muziek en de voorbereiding en begeleiding voor de vaste repetitieavond op donderdag. Is er wat extra ondersteuning nodig, dan geeft ze daarnaast nog met liefde een bijles bij leden thuis.

Mede door de tomeloze inzet van José van Bommel, is de Rimboband uitgegroeid tot een regionaal bekend orkest. Jaarlijks verzorgen zij meerdere optredens. Niet alleen in Helmond, maar ook buiten de stad en vaak in samenwerking met andere muziek gezelschappen. Het tweejaarlijks kerstconcert met mannenkoor Lambardi is daar een mooi voorbeeld van.