Het betaal wat je kan-paasontbijt was een groot succes
Het betaal wat je kan-paasontbijt was een groot succes Denice Verkooijen

Stadstuin stukje verder in verduurzaming

Algemeen

Door: Nicole v/d Rijt en Denice Verkooijen 

BROUWHUIS Eindelijk weer licht aan de horizon voor Stichting Vrienden Stadstuin Helmond. Na moeilijke jaren achter de rug, onder andere de verhuizing naar een nieuwe plek tijdens de coronacrisis en de daaropvolgende energiecrisis, was het een uitdaging om niet om te vallen.

Na hard werken en mooie gesprekken met diverse fondsen is het nu gelukt om onze stadstuin te verduurzamen. We worden hierbij gesteund door het VSB fonds, Coöperatiefonds Verduurzaming van de Rabobank, Stichting Steun Welzijnszorg en Stichting Coovel Smits. Door hun bijdrage kunnen we nu weer stappen zetten voor een mooie toekomst en zijn we hen ook zeer dankbaar. Wat we gaan realiseren met de inzet van de fondsen zijn airco’s om onze onderkomens te verwarmen. Dus dit jaar gaan we hard aan het werk. Daarnaast gaan we onze energie verduurzamen met extra zonnepanelen en wordt het dak geïsoleerd. Het publiek zit er in de wintermaanden warmpjes bij. Nu hebben wij weer ruimte om weer leuke en gezellige activiteiten te organiseren.

Ook kunnen we nog steeds andere hulp gebruiken. Dat kan door lid te worden van ons Aardgewassenplatform voor € 2,50 per jaar, door ons te helpen met een donatie/gift of je doet gezellig mee met onze activiteiten. Zoals samen eten in de hortus popina, moestuin naar tafel, betaal wat je kan-ontbijt, en of je komt gezellig naar onze tuin om te genieten van natuur en rust.

Doordat we meer willen gaan organiseren hebben we ook meer handjes nodig. We hebben handjes nodig voor de tuin, winkeltje, gastvrouwen, onderhoud van het terras, kidsclub, promotie, kruiden, oogsten, plantjes zaaien, ontwikkelen van oude ambachten en nog veel meer. Houd jij van natuur en wil je leren of juist jouw kennis inzetten, kom dan een keer binnen. Wij zitten aan de Meanderlaan 6. Een mooi stukje natuur aan de rand van de stad tegen het bosgebied aan.

Betaal wat je kan-paasontbijt een succes

We hadden een leuke opkomst van verschillende mensen tijdens ons pilotproject ‘betaal wat je kan-ontbijt’. Onze gasten genoten van de ambachtelijke lekkernijen die we voor ze hebben klaargemaakt. “Het was heel erg lekker”, zei een van de gasten tegen ons terwijl zij nog aan het nagenieten was. Ons doel is bereikt met dit pilotproject en graag willen wij dit vaker gaan doen. Daarom organiseren wij de volgende betaal wat je kan-ontbijt op 27 april, Koningsdag!

Betaal wat je kan koningsontbijt

Tijdens Koningsdag organiseren wij een nieuwe betaal wat je kan-ontbijt. Iedereen is welkom om van 8.30 tot 13.00 uur aan te schuiven voor dit ontbijt. Als je al zeker weet dat je wilt komen, dan kan je jezelf alvast aanmelden. Zo weten wij ongeveer hoeveel mensen er komen en houden we een plekje voor je vrij. Vooraf aanmelding is niet verplicht, maar vinden we wel fijn.

Natuurlijk, ook bij dit ontbijt bepaal jij zelf wat je wilt geven. Als je wat minder te besteden hebt, dan betaal je wat je kan missen. Al is dat maar 10 cent, dan is dat prima. En als je wat meer te besteden hebt en meer kunt missen, dan zijn we daar heel blij mee. Hiermee help je andere mensen makkelijker om mee te doen met deze activiteit. (Je betaalt wel de kosten voor koffie/thee/melk/sapje.)

Voor meer info, bezoek onze website (www.stadstuinhelmond.nl), stuur een mail naar Stichtingvriendenstadstuin@gmail.com of bel naar 06 – 17 43 64 58.

Stichting Leergeld ondersteunt

Voor gezinnen die bij Stichting Leergeld zijn ingeschreven, ondersteunt deze stichting het project betaal wat je kan-ontbijt. Kinderen die ingeschreven staan kunnen gratis meedoen. Vermeld wel in het aanmeldformulier je familienummer en welke kinderen. Ouders betalen wel hun eigen drinken.

Zaaicursus

In april en mei zijn er zaaicursussen die binnenkort beginnen. Mochten er vragen zijn, en heb je interesse, stuur dan gerust een mailtje naar: info@stadstuinhelmond.nl.