Maart is voorlopig de laatste maand waarin je op een natuurvriendelijke manier je huis vrij kunt maken van spouwmuurbewoners. Vanaf april begint namelijk het broedseizoen van verschillende vogels en het kraamseizoen van vleermuizen.
Maart is voorlopig de laatste maand waarin je op een natuurvriendelijke manier je huis vrij kunt maken van spouwmuurbewoners. Vanaf april begint namelijk het broedseizoen van verschillende vogels en het kraamseizoen van vleermuizen. Energiehuis Slim Wonen

Ga je isoleren? Zorg dat je huis natuurvrij is

Algemeen

HELMOND Door de hoge prijzen voor gas en elektriciteit isoleren steeds meer mensen hun woning. Goed voor de energierekening én het klimaat. Maar wist je dat bij het isoleren regelmatig dieren worden gedood, zoals huismussen, gierzwaluwen of dwergvleermuizen? Dat is niet nodig, want je kunt natuurvriendelijk isoleren.

Natuurvriendelijk isoleren
Onder daken en in spouwmuren van woningen leven allerlei vogels en vleermuizen, vaak zonder dat je het weet. Bij het isoleren van de spouwmuur spuit het isolatiebedrijf isolerend materiaal in de spouw. Daarbij worden dieren vaak gedood en hun verblijfplaatsen verdwijnen. Bij natuurvriendelijk isoleren krijgen de dieren de kans weg te vliegen vóórdat het isolatiebedrijf isoleert.

Maart is voorlopig de laatste maand waarin je op een natuurvriendelijke manier je huis vrij kunt maken van spouwmuurbewoners. Vanaf april begint namelijk het broedseizoen van verschillende vogels en het kraamseizoen van vleermuizen. Deze dieren zijn in Nederland beschermde diersoorten: verstoren of doden mag dus niet. In de natuurkalender kun je zien wanneer het gedurende het jaar toegestaan is om je huis natuurvrij te maken.

Zelf aan de slag
Er zijn een aantal dingen die je nu nog kunt doen, voor het broed- en kraamseizoen begint. Zogenaamde ‘exclusion flaps’ plaatsen bijvoorbeeld. Deze flappen zorgen ervoor dat de dieren wel kunnen uitvliegen, maar vervolgens niet meer terug de spouwmuur in kunnen. Daarnaast is het belangrijk om buiten je huis vervangende slaap-/broedplekken te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een vleermuiskast of een vogelhuisje. Zo maak je je huis natuurvrij, maar zorg je wel dat de dieren snel een nieuwe plek vinden.

Themabijeenkomst
Wil je meer weten over het (natuurvriendelijk) isoleren en ventileren van je woning? Kijk dan eens op onze website of kom op dinsdag 5 maart naar de themabijeenkomst Isoleren en Ventileren bij EnergieHuis Slim Wonen, Torenstraat 3, Helmond. Aanmelden kan via www.energiehuisslimwonen.nl/themabijeenkomsten.