Afbeelding

Woning Bakelsedijk tijdelijk dicht na drugsvondst

Algemeen

HELMOND Burgemeester Blanksma van Helmond heeft afgelopen vrijdag een woning aan de Bakelsedijk laten sluiten, nadat er door de politie harddrugs werd aangetroffen. Ook werd vanuit de woning drugs verstrekt en was er overlast van drugsgebruikers. De sluiting maakt een einde aan de verboden situatie. De woning staat in een woonwijk en daarmee kan er sprake zijn van aantasting van de leefomgeving en het veiligheidsgevoel van de buurtbewoners.

De politie trof in het pand harddrugs aan 

De politie stelde op 19 december 2023 een onderzoek in bij de woning aan de Bakelsedijk. Zij trof 939 hennepplanten aan, verdeeld over 3 kweekruimtes. Daarnaast zijn er indicaties grootschalige hennepteelt, waardoor de woning een schakel vormde in het criminele drugscircuit.

De politie rapporteerde haar bevindingen aan de burgemeester van Helmond. Op basis van de feiten en omstandigheden besloot de burgemeester tot sluiting van het pand voor vier maanden. Er zijn geen bijzondere omstandigheden om af te zien van tijdelijke sluiting. 

(Anoniem) melden van verdachte zaken helpt

Meldingen van ondernemers en inwoners helpen bij de aanpak van criminaliteit. Ondernemers en inwoners die verdachte situaties zien of vermoeden dat er in hun buurt criminele activiteiten plaatsvinden, kunnen dat melden bij de politie via 0900 88 44. Melden kan ook via Meld Misdaad Anoniem: 0800 70 00. Dit is het onafhankelijke meldpunt waar ondernemers en inwoners anoniem informatie kunnen geven over (vermoedens van) criminaliteit. 

Damoclesbeleid

De burgemeester is bevoegd bestuursdwang toe te passen wanneer in woningen of lokalen (dan wel in of bij woningen of lokalen en daarbij behorende erven) verdovende middelen worden verkocht, afgeleverd, verstrekt of aanwezig zijn. Dat betekent dat de burgemeester een woning of lokaal en daarbij behorende erven mag sluiten en (indien aanwezig) een exploitatievergunning mag intrekken. Dat komt voort uit de ‘Beleidsregel handhavingsprotocol Opiumwet 13b Helmond 2021’ (Damoclesbeleid). De beleidsregel kwam tot stand met inachtneming van de uitgangspunten van het landelijke drugsbeleid en in samenspraak met het Openbaar Ministerie en de politie. Samen zetten zij zich in voor een harde aanpak van handel in verdovende middelen.