Afbeelding
Henk van Dijk

Hoe gaat het met het Huis voor de Stad?

Algemeen

Tekst en foto’s: Henk van Dijk

HELMOND Het Huis voor de Stad is al enige tijd in aanbouw en loopt door allerlei redenen al in de verlenging. Als stadsfotograaf is mij de eer ten beurt gevallen om op uitnodiging van wethouder Harrie van Dijk een fotografische kijk te komen nemen in het Huis voor de Stad in aanbouw. 

Ontmanteling en start nieuwbouw

De ontmanteling van het bestaande gebouw moest eerst gebeuren, voordat er met de nieuwbouw gestart kon worden in het begin van 2022. Het was vervelend dat er toen ook nog een coronatijd aanbrak en hierdoor ook de leveringen van het materaal in de problemen kwamen. Het gevolg was dan ook dat dit mede een gevolg is geworden van de ontstane vertraging. Maar, hoop doet leven en als het goed blijft gaan, zal er in april de eerste raadsvergadering plaats gaan vinden in het nieuwe Huis voor de Stad.

De stand van zaken nu

Met deze rondleiding die ik nu heb gekregen van Harrie van Dijk, is mij duidelijk geworden hoe ver we van de openstelling verwijderd zijn. Het gaat nu toch wel in een goed tempo naar het einde toe. Het is verrassend om te zien, hoe sfeervol er alles uit gaat zien. Vooral het mooie lichte houtwerk, dat overal in het trappenhuis en op al de etages is gebruikt. Het is zeer in het oog springend als je rondkijkt in de grote hal. Ook is er een grote hoeveelheid glaswanden aangebracht, bij al de grote en kleinere ruimtes op de verdiepingen. Op de verdieping waar de burgemeester en de wethouders hun kamers hebben, zijn speciale toegangspoorten geplaatst, die geaccentueerd worden door het groene licht wat er in zit. 

De raadzaal

De raadzaal bevindt zich op de eerste verdieping en zal zo worden opgesteld, dat de raadsleden in een kring zullen zitten. Doordat de wanden van de raadzaal zo hoog zijn, zit het plafond op de tweede verdieping. De publieke tribune zal zich aan de zijkant gaan bevinden, aan de overzijde van de buitenramen. Zoals het er nu voor staat, zal dit allemaal gelijkvloers zijn. 

Uit zien naar

De vele Helmonders die ik onderweg spreek tijdens mijn fotowerkzaamheden over het Huis voor de Stad, zien er naar uit om dit Huis voor de Stad straks ook eens aan de binnenkant te mogen komen bekijken. In mijn bijgaande reportage kunt u al een indruk krijgen, hoe het er zo’n beetje uit zal komen zien.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding