Afbeelding
Leo Verdegen

De brandweer redt start Carnaval

Algemeen

HELMOND Voor het derde jaar nam c.v. de Ao-kanters het initiatief om het carnaval op de 11de van de 11e in te luiden. Op de kop van de Markt staat een klok welke carnavalesk om 11 over 11 luidt. Samen met bevriende carnavalsverenigingen de Rampetampers, Ecv de Heijpoort en de jubilerende 44-jarige carnavalsvereniging de Bollevangers hebben we ons bij de klok verzameld. Met het aanwezige publiek begonnen samen we de laatste minuut af te tellen, 3,2,1 en… ? Niks, de klok luidde niet.

Wat nu? Even wachten, misschien loopt hij achter, allerlei gedachten schoten door mij heen, het zal toch niet dat we nu met zo’n 100 man hier bijeen staan we de start van het carnaval niet kunnen inluiden, al die voorgaande jaren was het altijd goed gegaan, was het sabotage, was de klok kapot, staat hij nog op zomertijd?

Gelukkig was de redding nabij: de brandweer stond met een ladderwagen in de buurt om het bezoekende marktpubliek kennis te laten maken met de brandweer. Door de microfoon vroeg ik aan de brandweer of zij een toon wilde geven en zonder te aarzelen redde de Brandweer ons en gaf een luide toon, die over de hele Markt te horen was ten teken dat het carnavalsseizoen alsnog begonnen is. Een orkaankracht aan geluid barstte los door het carnavalsminnend publiek en verenigingen en een lange polonaise volgde er over de markt en het feest barstte los.

Samen met de verenigingen hebben we een ontzettende leuke dag gehad en hebben we besloten om er met z’n allen een vervolg aan te geven en er ook andere verenigingen bij te betrekken. Want hoe kan het toch dat een carnavalsstad als Helmond geen grootse start van het carnaval kent? Waarom gaan andere verenigingen de start van het carnaval elders opzoeken? We blijven natuurlijk toch nog met de vraag zitten waarom luidde de klok niet? Wie het weet mag het zeggen? Ik hoor het graag. Hopelijk staan we dan volgend jaar met alle carnavalsvierders op de Markt bijeen om de klok te horen luiden dat het carnavalsseizoen begonnen is.

En je weet: de brandweer helpt je altijd uit de brand! Dank daarvoor.

Namens alle deelnemende verenigingen,

Leo Verdegen