Afbeelding

Ons Marij vertelt: Ice zwemmen/dippen

Algemeen

Vur men column van deze week ben ik afgelopen zondag vruug men bed uitgekomen en ging ik naar Berkendonk. Elke zondagmorgen om 9.30 gaat een grote groep mensen (eigenlijk is de naam bikkels meer van toepassing) dippen/zwemmen in het (ijs)koude water van oktober tot eind maart.

In eerste instantie dacht ik ‘dan doe ik toch gezellig mee’, maar André, menne mens, had een goei idee, Marij ga is buiten staan in je ondergoed 3 minuten en da heb ik dus gedaan en toen wist ik gelijk: neeje Ons Marij gaat niet mee doen, ja gif men maar de titel watje, da vind ik niks nie erg, dit is duidelijk niet men ding.

Er zijn een 25 mensen aanwezig, de jongste is 16 jaar en de oudste 62, maar de oudste die vaak aanwezig is, die is 83 jaar. Dat ice dippen/zwemmen is trouwens ontzettend populair. Elke zondag van 9:30-10:00 uur, het is onder begeleiding van Sigrid de Groot, een gecertificeerd Wim Hof-instructeur die deze groep mee het water inneemt voor in ieder geval 2 minuten. Het is ook echt een ritueel van het begin tot het einde met bewegingen en ademhaling om je lijf er optimaal van te laten profiteren, want dat het gezond is dat is een feit. Sigrid is een leuke enthousiaste instructrice en is dit in de lockdown begonnen, ze heeft een enorme knowhow op dit gebied en geeft ook trainingen, je bent dus in goede handen.

Ik spreek Eric van Oss die voor de tweede keer aanwezig is, waar anderen vol vertrouwen het water inlopen gaat Eric nog iets vurzichtiger. Het valt niet mee dat zie ik, maar ook hij dipt en blijft een 3 minuten zitten. Daarna komt ie vol trots eruit en zegt ‘ik heb het weer gedaan’. Eric, ik vin het keigoed van jou, trouwens van iedereen die aanwezig was. Superveel respect voor jullie allemaal. 

Denkte gij nou: oww, da wil ik ook gaan doen, dan bende welkom om mee te doen elke zondagmorgen en het kost niks. Parkeren bij Windsurfing Berkendonk. Verzamelen bij het gebouwtje naast de geel/blauwe containers. Er zijn trouwens gin kleedhokjes, gewoon buiten uit- en aankleden.

Tegen de gemeente wil ik toch effe zeggen dat deze mensen die dit al 4 jaar doen graag wat kledinghaakjes zouden willen, zodat hun kleding en spullen van de grond kunnen, dat lijkt mij niet te veel gevraagd en ze zouden er heel blij mee zijn.

Dankzij Susan de Koning kwam ik hier terecht (ge moet het allemaal maar weten). Susan doet zelf ook al een tijdje mee. Susan bedankt voor deze leuke tip, wa bende toch unne bikkel.

Ga dit nou niet alleen proberen, maar doe het altijd met iemand of nog beter in een groepsverband, het moet wel veilig en dat zit bij Sigrid echt wel goed. Ze hebben trouwens ook een Facebookgroep ‘ijszwemmen Helmond Berkendonk’. 

Ik wens deze groep bikkels veel succes deze winter en iedereen een heel fijn weekend.

Afbeelding