Afbeelding

Bikers Alliance: motorrijden voor een goed doel

Algemeen

Tekst en foto’s: Anton van Stekelenborg

HELMOND/REGIO The Bikers Alliance haalde kortgeleden nog het nieuws doordat ze het meisje Maud, dat gepest werd op school, te hulp schoten. Drie dagen achter elkaar brachten ze haar op hun motoren naar school. Inmiddels groeit het zelfvertrouwen van Maud en is voor T.B.A. de actie geslaagd. Hun toekomstdroom is door te groeien tot buiten de Nederlandse grenzen. Dat schijnt aardig te gaan lukken. Zelfs in Italië klinkt inmiddels hun slogan: ‘Ride for a reason’.

Ik word verwelkomd door Frank, één van de oprichters van ‘The Bikers Alliance’. De club begon destijds met 7 personen, maar telt inmiddels zo’n 86 leden. Hij verontschuldigt zich voor het rommeltje in hun thuishonk in Bakel. Dat rommeltje blijkt echter te bestaan uit spullen die bestemd zijn voor de loterij op hun familiedag. Deze is inmiddels gehouden in Bakel, waar honderden motorrijders, familie, vrienden en bezoekers op afkwamen. 

Het ontstaan
“The Bikers Alliance is een motorvriendenclub met gelijkgestemden die het leuk vinden om motor te rijden, motortreffens te bezoeken en geregeld iets voor het goede doel te doen”, vertelt Frank. Hij richtte in Helmond op 21 augustus 2019, samen met Ed ‘The Bikers Alliance’ op. “De aanleiding voor de oprichting was een gezin uit Brouwhuis. Zij hebben een zoon met een spierziekte. Die mensen kwam ik met Pinksteren tegen op de markt van Brouwhuis en ze vertelden dat er slechts 7 kinderen in Nederland zijn die deze vorm van spierziekte hebben. Daardoor doet het ziekenfonds eigenlijk niks aan medicijnvergoeding of aan onderzoek. De ouders van deze 7 kinderen hebben daarom zelf een stichting opgericht waarmee ze geld willen inzamelen. Ik heb toen gezegd dat ik een motorrit zou organiseren, met daarnaast een loterij. Het geld dat we daarmee verdienden, hebben we in de kas van de stichting gestort. Van daaruit dacht ik eigenlijk, dit is wel erg leuk. Dit wil ik vaker gaan doen.”

Goed hart

“Als biker krijg je vaak meteen een stempel opgeplakt”, vervolgt Frank zijn verhaal. “Hiermee kunnen we laten zien dat ook wij mensen zijn met een goed hart. In Nederland zijn er best veel mensen die het zwaar hebben in de maatschappij waarin we nu leven”, zegt Frank. “Mensen die het financieel zwaar hebben of kampen met andere problemen. Wij proberen deze mensen zoveel mogelijk te helpen door ze hulp te bieden of gewoon een hart onder de riem te steken.”

“Echt meteen geld geven daar zijn we een beetje terughoudend in”, zegt Jôan, die ook bij ons gesprek aanwezig is. “Maar we zorgen dan bijvoorbeeld voor een flink voedselpakket.” Als ik vraag hoe ze aan de goede doelen komen, vertelt Frank dat mensen hen benaderen of dat ze zelf iets zien op Facebook of in de krant waarvan ze denken dat het hun hulp kan gebruiken. Op dit moment zijn ze een crowdfundingsactie gestart op de Facebookpagina van The Bikers Alliance, voor een meisje dat een elektrische fiets nodig heeft. Ze moet dagelijks zo’n 15 km naar haar nieuwe school fietsen, omdat ze op haar vorige school gepest werd.
“Kinderen die wij geholpen hebben, die blijven ook in onze ‘Friends of Alliance’-groep zitten”, vertelt Jôan. “Het is de bedoeling dat we één keer per jaar een speciale dag voor deze kinderen gaan organiseren. Dit doen we om ze dan weer eens te zien en te spreken en om te laten merken dat we er nog steeds voor ze zijn.”


Uitbreiding

Na de oprichting van The Bikers Alliance in Helmond, hebben ze een half jaar daarna een afdeling in Waalwijk opgericht en sinds februari van dit jaar hebben ze twee afdelingen in Limburg: in Roermond (Mundium) en in Simpelveld (Montium). In hun vrije chapter, (Liberum) waarin motorrijders zitten die niet uit de regio komen, hebben ze zelfs leden uit Friesland, België en Italië die voor het goede doel rijden. Daarnaast hebben ze een chapter (afdeling) voor hun jongere leden die ze Futurum noemen, oftewel toekomst. 

Stichting
Op de gezellige, goedbezochte familiedag in Bakel, die ze samen met de bikers van ‘Santo Brothers’ georganiseerd hadden, stond onder andere een stand met merchandise van The Bikers Alliance (t-shirts en dergelijke), waar mensen tevens informatie konden krijgen over deze unieke motorclub. Het logo is ontworpen door T.B.A zelf en deze wordt gedrukt op de kleding in Eindhoven. “Ook de opbrengst van de verkoop van die kleding is bestemd voor het goede doel”, benadrukt Frank. “Sinds april dit jaar zijn we een stichting. Jôan, Ed en ik zijn het bestuur. Wij proberen de hele club te leiden. Iedere afdeling heeft een eigen bestuur dat in principe autonoom is en daarover overkoepelend zitten wij met z’n drieën. Eenieder die zich bij ons wil aansluiten, krijgt eerst een proefperiode van 3 maanden om te kijken of het iets voor hem of haar is. Dan duurt het nog 6 tot 9 maanden voordat ze ons logo mogen gaan gebruiken.”

Familiedag
Tijdens de familiedag, waar biker en hoofd veiligheid Jôan even stond te genieten van een lekker broodje worst en “andere bikers me vriendelijk begroetten”, waren optredens van onder andere Mieks, Queen of spades en The Diesel Ducks uit Deurne. Er was kindervermaak en een loterij met diverse grote, gesponsorde prijzen. Gelukkig was het weer ze goed gezind, want een dag eerder viel de regen met bakken uit de lucht. Deze dag begon echter met flink wat wind, zodat de stands het moeilijk hadden om te blijven staan, maar later brak gelukkig het zonnetje door en konden ze genieten en terugkijken op een goed geslaagde familiedag.

Wil je meer weten over The Bikers Alliance, kijk dan eens op hun website www.bikersalliance.nl of op hun diverse socialmediakanalen.

Frank, een van de oprichters van The Bikers Alliance
De familiedag werd goed bezocht
Op de familiedag werd ook merchandise verkocht, de opbrengst hiervan gaat volledig naar het goede doel
Afbeelding
Drie leden van The Bikers Alliance: Marco, Koen en Raymond, oftewel Frenchie, Smiley en Floki.