In Het Baken worden allerlei kunstvormen beoefend F Henk van Dijk
In Het Baken worden allerlei kunstvormen beoefend F Henk van Dijk Henk van Dijk

Stadshobbycentrum Het Baken: voor iedereen met een creatieve hobby

Algemeen

BINNENSTAD Stadshobbycentrum Het Baken is al tientallen jaren letterlijk een baken voor Helmondse hobbyisten. Al sinds 1985, toen nog Stadswerkcentrum geheten, komen mensen hier dagelijks om te doen wat ze leuk vinden. “Sinds 2007 zitten we hier, in de oude St. Jozefschool aan de Pastoor van Leeuwenstraat”, vertelt Patrick Vulders, voorzitter van Stichting Stadshobbycentrum Het Baken. “Stadshobbycentrum is ook een veel betere naam”, vult Anne-Marie van Rooij, secretaris, aan. “Mensen komen hier echt voor hun hobby, niet voor werk.” 4 dagen in de week, maandag tot en met donderdag, maken mensen hier de mooiste dingen. “Vroeger bestond ons ledenbestand vooral uit mannen die metaal en hout bewerkten, nu is het grootste aandeel vrouw. Er zijn ook veel activiteiten bijgekomen in de loop der tijd, denk aan keramiek, sieraden maken of schilderen.”

Door: Wendy Lodewijk

Sociaal bezig zijn

De doelgroep van Het Baken zijn mensen die niet meer (volledig) actief zijn in het arbeidswezen. “Leden komen uit heel Helmond en hun leeftijd loopt uiteen. Zo is ons oudste lid 91. Zo’n 300-350 mensen weten elke week hun weg te vinden naar Het Baken en sommigen dus ook meerdere keren per week.” Anne-Marie legt uit dat ze met een weekschema werken. “Elke hobby heeft zijn eigen dagdeel of -delen. Je kunt hier lekker bezig zijn met dat wat je leuk vindt, maar ook genieten van het sociale samenzijn. Elke groep is gezellig en trekt echt met elkaar op. Een kopje koffie op zijn tijd hoort er immers ook bij.”

Kleine bijdrage

Om mee te mogen doen betaal je jaarlijks een klein lidmaatschapsbedrag. Dat bedrag gaat in het geheel naar de onderhoudskosten, zoals energie, water en materialen. Voor sommige activiteiten, die qua materiaal of energiekosten duurder zijn, komt daar een klein bedrag bij per deelname. “We zijn een stichting en maken dus geen enkele winst”, leggen Anne-Marie en Patrick uit. “Het geld dat ingelegd wordt, wordt in zijn geheel gebruikt om het kostendekkend te houden.” Dat niet-commerciële komt ook terug in hetgeen men in Het Baken doet. “Het moet echt een hobbymatige tijdsbesteding zijn. Het is niet de bedoeling dat je hier dingen gaat zitten maken met het idee deze later te verkopen. Verder mag iedereen maken wat hij of zij wil en meenemen naar huis.”

Allerlei prachtige kunsten

Na ons gesprek volgt een rondleiding door het gebouw. Je kijkt je ogen uit. Het is niet alleen leuk om door een oud schoolgebouw te lopen (dat er nog vrij authentiek uit ziet), maar vooral om mensen zo gepassioneerd bezig te zien met dat wat zij maken, is fantastisch. Zo zit de één een beeld te beschilderen, terwijl een ander sieraden maakt van edelmetalen en edelstenen. Weer een ander maakt een creatie van glas met de Tiffany-techniek. “Dit werk bestaat uit 300 stukjes glas”, vertelt diegene. “En met elk stukje ben ik een uur bezig om precies op maat te slijpen en te polijsten. In totaal gaat het me dus 300 uur kosten. Dat is veel, maar ook juist leuk. Wat heb ik eraan als ik binnen een uur klaar ben?” Die laatste zin vangt ook meteen de essentie: het gaat niet om het produceren, het gaat erom om op een leuke manier bezig te zijn met creëren. Want met alle activiteiten die georganiseerd worden in Het Baken, is er een overeenkomst: namelijk dat het creatieve bezigheden zijn. Binnen de glastechniek zijn er weer diverse subcategorieën die één voor één boeiend uitgelegd worden, zoals branden, fusen en nog zoveel meer. Of wat denk je van toneel? Het Baken heeft een eigen toneelgroep en de oude aula van de school fungeert als ruimte, mét podium, voor opvoeringen. De dingen die hier gemaakt worden, zijn gewoon kunst. Je kunt hier hele dagen ronddwalen. En dat is ook een leuk weetje: je hoeft geen lid te zijn om gewoon eens een kijkje te nemen wat ze zoal aan het doen zijn hier. “Of als je het gebouw nog eens van binnen wilt bekijken als je net zoals ik hier op school gezeten hebt”, vult onze fotograaf Henk van Dijk aan. Het Baken heet iedereen welkom.

Vrijwilligers nodig

“Het Baken is een bloeiende stichting”, vervolgen de bestuursleden. “Maar toch ook een kwetsbare. Zo zijn enkele activiteiten moeten stoppen door gebrek aan leden of nog erger, door gebrek aan begeleiders.” Want ook daarin blinkt Het Baken uit: activiteiten worden serieus aangepakt. Het is niet zo dat mensen zomaar wat zitten te doen, ze worden echt door professionals begeleid. “Vaak zijn het mensen die uit het vak komen. En met de huidige vergrijzing is het soms lastig, als iemand wegvalt, een goede vervanger te vinden. Het Baken draait immers volledig op vrijwilligers.”

Meer informatie

Ben je geïnteresseerd om lid te worden, begeleider te worden of ben je gewoon nieuwsgierig naar wat Het Baken te bieden heeft? Kom dan eens langs of bezoek de website: www.hetbaken-helmond.nl. Op diezelfde website vind je ook alle activiteiten die er plaatsvinden en wanneer.

In Het Baken worden allerlei kunstvormen beoefend F Henk van Dijk
In Het Baken worden allerlei kunstvormen beoefend F Henk van Dijk
In Het Baken worden allerlei kunstvormen beoefend F Henk van Dijk
Het Baken zit in de oude St. Jozefschool aan de Pastoor van Leeuwenstraat F Henk van Dijk