Bosanemonen
Bosanemonen IVN Helmond

Wandeling: hoe ziet het voorjaar er in de Warande uit?

zondag 7 april 2024 14:00

WARANDE IVN Helmond organiseert een publiekswandeling zondag 7 april door de Warande. We starten om 14.00 uur bij de parkeerplaats bij de ingang van de Warande, De Kluis 2, 5707 GP Helmond; ingang vanaf Aarle-Rixtelseweg. We wandelen ongeveer 2,5 kilometer en zijn om 16.00 uur weer terug. De wandeling is geschikt voor rolstoelhouders.
In het kader van ons jaarthema ‘Maak Helmond groener’ ontvangen belangstellenden die op de fiets of wandelend komen een zakje wilde bloemenzaad.

In de Warande is het voorjaar volop zichtbaar. De bodem is ontwaakt. Al heel wat planten staan in bloei. De meest opvallende zijn het mooie gele speenkruid en de witte bosanemoon.

Ook in de bomen gebeurt er van alles. De vogels laten zich volop horen. Deze zondag zullen we de roodborst, boomklever, zanglijster, winterkoninkje en de grote bonte specht misschien wel allemaal zien. En kijk je omhoog naar de toppen van de hoge eiken, dan ontdek je daar de grote nesten van reigers. Het zijn er veel en dicht op elkaar, want deze vogels broeden in kolonies.

Met al je zintuigen kun je het voorjaar ervaren. Je ziét het lente worden. Het grauw-grijze, dorre van de winter maakt geleidelijk plaats voor frisse kleuren. Vanuit het dorre, rommelige strooisel priemt het tere groen omhoog. Je hóórt het lente worden. De uitbundige zang van vogels en het zoemen van de eerste hommelkoningin zijn tekenen van de lente. Het iele twinkelende liedje van de heggenmus, de hele winter kon je het horen, maar nu klinkt het anders. De eerste keer dat je de kievit weer hoort, is méér dan een waarneming, je ervaart het als een teken, een aanmoediging van de natuur.

Nadere inlichtingen bij: coördinator natuurgidsen, Anne Regts, 06 – 20 49 14 28 of

natuurgidsen@ivnhelmond.nl. Kijk ook eens op de IVN-website www.ivn.nl/afdeling/helmond.