Afbeelding
Gerard van Hal Fotografie

Guldenaar: De wet menselijke maat niet belangrijk?

Politiek

Een beetje onwennig zat ik in de nieuwe raadszaal in het nieuwe Huis voor de Stad. Ik verheugde me al op mijn bijdrage die ik zou houden ter ondersteuning van onze motie Toezicht gelijke kansen bij werving en selectie. Je mag niet anders behandeld, gediscrimineerd worden wanneer je bijvoorbeeld toevallig een buitenlandse naam hebt, uit een ander land komt, een hoge leeftijd hebt, mindervalide bent of een andere seksuele voorkeur hebt.

De wet Toezicht gelijke kansen bij werving en selectie was al aangenomen in de Tweede Kamer, echter werd die verworpen met 37 voor en 38 tegen in de Eerste Kamer. Alhoewel dit toezicht in Helmond al beter geregeld is vond Mì Hellemonders dat Helmond door deze motie een goed signaal kon afgeven dat de stemming in de Eerste Kamer niet leidend was, maar de menselijke maat belangrijker was.

Het debat nam daarna een rare wending. Er werden onoverkomelijke bezwaren aangehaald op welke manier we werkgevers moesten gaan dwingen aan deze gelijke behandeling deel te nemen. Ik was zwaar teleurgesteld. Ik hoopte hier medestanders te vinden. Dus maar liever geen toezicht omdat er geen wet is die dat dwingend maakt. Gelukkig zag wethouder De Kort wel de belangrijkheid hiervan in en zegde toe in de andere gemeenten dit op de agenda te zetten en de raad hierover te informeren.

Hetzelfde geldt om bij voorgenomen bezuinigingen de impact voor inwoners belangrijker maken. Stel je eigen voor dat normaal leerlingenvervoer voor de deur stopt en dat dan je kinderen gewoon kunnen instappen of je moet met je kinderen door weer en wind naar een verre opstapplaats fietsen. 

Commissieoverleg Bekostiging Leerlingenvervoer met vier insprekers. Lokaal sterk en Helder Helmond hadden al goede voorstellen gedaan die Mì Hellemonders steunen. 16 mei deel 2 waar wethouder Dortmans in ieder geval de opstapplaatsen gaat bekijken. Laten we een wet aannemen die zaken meer met een menselijke maat bekijken.

Herbie Guldenaar

Fractievoorzitter Mì Hellemonders