Afbeelding

Heller: Welkom in Helmond?

Politiek

Afgelopen week was bij de lokale omroep DitisHelmond te lezen dat het COA in het Fletcher hotel aan de Scheepsboulevard in Helmond, 10 kamers gaat huren om zogenaamde statushouders te huisvesten. De fractie van Forum voor Democratie heeft hierop direct schriftelijk vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

Wij zijn namelijk benieuwd of de burgemeester hierover vooraf door het COA in kennis is gesteld.

Want wat zijn de consequenties voor de stad Helmond en de Helmonders? Wij vroegen het college onder andere:

Klopt het dat de gemeente Helmond nu de verplichting heeft om binnen 14 weken zorg te dragen voor een woning voor deze doelgroep? Zo ja, hoe denkt u dat binnen Helmond te realiseren met de huidige krapte op de woningmarkt?

Bent u bereid om de toezegging te doen, dat u zich er sterk voor zult maken dat eventuele woningtoewijzing niet ten koste zal gaan van Helmonders die ingeschreven staan en wachten op een woning?

Klopt het dat, ondanks dat de Spreidingswet is aangenomen, de gemeente Helmond nog niet gedwongen kan worden om deze doelgroep te huisvesten?

Bent u bereid om, in het belang van de woningzoekenden in Helmond, de huisvesting van deze doelgroep zo lang mogelijk uit te stellen?

Immers, in de ‘Huisvestingsverordening gemeente Helmond 2024-2027’, artikel 5 lid 4, onder a, staat voor woningtoewijzing in Helmond de ‘statushouder’ op de eerste plaats bij ‘volkshuisvestelijke urgentie’.

En naar aanleiding van alle reacties op sociale media:

Op sociale media zijn in verband met bovengenoemd nieuwsbericht inmiddels meerdere reacties te zien van omwonenden die zich zorgen maken over mogelijke overlast en onveiligheid. Welke maatregelen treft u om overlast en onveilige situaties te voorkomen?

Het college heeft 6 weken de tijd om deze vragen te beantwoorden. Maar Helmond heeft recht op een snellere beantwoording. Vanuit de Annawijk horen we dat sportverenigingen voorlopig ook geen gebruik meer kunnen maken van de sportzalen die zij in het hotel huren, omdat ook deze ruimten ter beschikking komen van de statushouders.

Het COA huurt overal in Nederland hotelruimte af. De voorzieningen die zij hun ‘klanten’ bieden staan vaak in schril contrast met de zware omstandigheden waarin veel mensen, ook in Helmond, momenteel leven.

Forum voor Democratie is van mening dat het Helmondse bestuur een duidelijk signaal moet afgeven, om ervoor te zorgen dat Helmonders zich ook nog steeds welkom kunnen voelen in hun eigen stad.

Theo Heller

Fractievoorzitter Forum voor Democratie

Afbeelding