Afbeelding

Gast van de Raad

Politiek

Alle raadsvergaderingen en commissievergaderingen van de gemeente Helmond zijn openbaar. U kunt deze in de raadszaal volgen, maar ook via de livestream van de gemeente welke te vinden is op de website van de gemeente Helmond onder de kop ‘agenda gemeenteraad’.

Maar wist u dat u zich ook als Gast van de Raad kunt aanmelden? U krijgt dan een VIP-behandeling. Op de dag dat u bent uitgenodigd, wordt u om 18.00 uur persoonlijk ontvangen door 2 raadsleden van verschillende partijen. U krijgt soep en luxe broodjes aangeboden. Daarnaast maakt u ook kennis met de burgemeester. De raadsleden geven een toelichting op het werk van de gemeenteraad en op het verloop van de vergadering. Ook geven zij uitleg over de onderwerpen die op de agenda staan. Daarna gaat u de vergadering volgen op de publieke tribune, waar gereserveerde plaatsen voor u zijn.

De burgemeester verstuurt regelmatig uitnodigingen aan inwoners van Helmond, maar u kunt uzelf ook aanmelden door een mailtje te sturen naar: raadsgriffie@helmond.nl. Komt u liever niet alleen? Een introducé meebrengen mag altijd. Dit geeft u dan aan bij de aanmelding. Is de vergadering op tijd afgelopen, dan is er na afloop nog tijd om onder het genot van een drankje na te praten en om op informele manier ook met de raadsleden te praten.

Dinsdag 12 maart 2024 was de laatste raadsvergadering in Boscotondo. Mijn partner was, als Gast van de Raad, hierbij aanwezig. Als ik thuis de livestream aan het kijken ben, dan haakt ze vaak af en maakt ze hierbij de opmerking kan je niet beter naar de raadszaal gaan? Ik vertel haar van tevoren wel de onderwerpen, maar weinig over de inhoud. Maar nu was ze razend enthousiast. Ze had heel duidelijke informatie gekregen van de beide raadsleden, waardoor de vergadering nu heel goed te volgen was voor haar, ook al was het niet altijd even interessant. De inhoud van de discussie was nu veel duidelijker. En hierdoor kreeg ze ook meer respect voor het werk wat wij, raads- en burgerleden, doen.

Wist u trouwens dat zelfs Nieuwsuur begin dit jaar een item aan het onderwerp Gast van de Raad Helmond heeft besteed? De link naar dit artikel vindt u hier: tinyurl.com/gastvanderaad.

Vanaf april vinden de raadsvergaderingen plaats in het Huis voor de Stad. Zie ik u daar straks ook als Gast van de Raad?

Ton Coolen

Burgercommissielid Lokaal sterk