Afbeelding
Gerard van Hal Fotografie

Meulenbroek: Verbinders

Politiek

Het is maart en de tulpen bloeien weer. Twee jaar geleden gingen we naar de stembus. Wat gaat de tijd toch snel. En nog steeds is er veel dynamiek in de politiek in Helmond. Op 13 maart hebben we onze laatste vergadering gehad in Boscotondo over de profielschets voor onze nieuwe burgermeester. Het was een prachtige raadszaal, maar we hebben het er ook vaak koud gehad, grapte burgemeester Blanksma.

Onze nieuwe burgemeester moet een duizendpoot zijn. Thuis in de Peel en in de Brainport, thuis bij de Rotary en op de buurtbarbecue in het Haagje. We zoeken iemand die kan verbinden. En dat is nodig in een tijd van polarisatie. Iedereen kan zijn eigen nieuws maken en we lijken daardoor steeds verder uit elkaar te drijven. De verschillen tussen Helmondse buurten in gezondheid en welzijn zijn groot. Als lokale overheid doen we zoveel als mogelijk is om de kloof kleiner te maken, maar veel wordt bepaald in Den Haag en Europa. 

De verschillen tussen de buurten zijn zichtbaar in de data die we hebben. Kijk daarvoor maar eens op www.helmond.incijfers.nl. We hebben te maken met gezondheidsverschillen, energiearmoede, beweegarmoede en kansongelijkheid voor jongeren. Daarom is het belangrijk dat we bijvoorbeeld voor energiearmoede en betaalbare huur- en koopwoningen, afspraken maken met onze woningbouwcorporaties. Op 12 maart waren er partijen die pleitten voor het bouwen van duurdere eengezinswoningen en minder sociale woningbouw. Maar zoals wethouder Van den Waardenburg aangaf, woont ondertussen maar liefst 42% van de Helmonders alleen en hebben we al heel veel eengezinswoningen. 

Onze jongeren zoeken geen eengezinswoning, maar een klein betaalbaar appartement of studio en dat mag, zoals de PvdA aangaf, ook zonder lift. Wat GroenLinks betreft ligt hier prioriteit en ook bij het splitsen van bestaande woningen of het bouwen van hofjes. Nog meer dynamiek bracht het onverwachte afscheid van wethouder Dortmans. Zij heeft zich afgelopen 6 jaar, zowel in Helmond als landelijk, voor jongeren de benen onder het lijf gelopen, de gezondheidsverschillen tussen de wijken op de kaart gezet en de nieuwbouw voor het Jan van Brabant op de bestuurlijke agenda gekregen. Ze is een echte verbindster geweest en bekend bij haar doelgroep: de jongeren van Helmond. En dat verzin ik niet zelf, maar komt van ons jongste GroenLinks fractielid Sanae Yahia. Nog zo’n verbindster die op 30 maart met We Care voor de 3de maal een Iftar organiseert, waar heel Helmond welkom is.