Wethouder Marita van Lierop op een wagen van Blink
Wethouder Marita van Lierop op een wagen van Blink Gemeente Helmond

Ik steek mijn duim op voor…

Politiek

Helmond maken we samen. Wij zijn een stad van makers en doeners. Wij Helmonders hebben misschien een ‘grauwte smoel en ginne skrik’, maar als het om werk gaat, dan vinden velen het maar heel normaal wat ze doen. ‘De proat nie wert’, zeg maar. Als wethouder zeg ik: ieder mens doet ertoe en ook het werk dat we doen en de bijdrage die we leveren is belangrijk en waardevol. Mensen die wat mij betreft niet altijd de erkenning krijgen die ze verdienen, zijn onze afvalmedewerkers, vrijwilligers en mantelzorgers.

Begin maart reed ik mee met een wagen van Blink. Etienne liet me zien wat het werk van een belader inhoudt. Wist je dat onze afvalhelden vorig jaar 270.000 grijze containers en 465.000 groene containers leegden in Helmond? Tel daar ook nog eens alle containers in de verzamelruimtes bij flats én de ondergrondse containers bij op en je krijgt een beetje een idee van die enorme klus! En vergeet ook de inzet van onze wijkvegers niet. Zij legen alle prullenbakken in de stad en houden Helmond schoon. Voor dit belangrijke werk steek ik mijn duim op!

Dat doe ik ook voor alle vrijwilligers die onze stad heeft. En dat zijn er veel! Denk onder andere aan de vrijwilligers bij sportclubs, verenigingen, evenementen, het ziekenhuis, de dierenambulance en het dierenasiel. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is vrijwillig werk, maar het is niet vrijblijvend. Want als je vrijwilliger bent, wordt er ook op je gerekend. Vrijwilligers zorgen ervoor dat er veel kan. Wil jij helpen om Helmond socialer, groener, diervriendelijker, sportiever, creatiever of gezonder te maken? Kijk dan op www.helmondvoorelkaar.nl/hulpvragen voor de leukste vrijwilligersklussen.

Tot slot sta ik stil bij het ‘onzichtbare werk’ van mantelzorgers. Zij zorgen voor een partner, familielid of bekende. Vaak doen ze dat naast hun normale werk. Het is intensief en het vraagt veel energie. Niet alleen om die extra boodschappen te halen of iemand te helpen met wassen, koken en verzorgen. Maar ook omdat mantelzorgers zich moeten inleven in de ander en geduldig moeten blijven. Als gemeente ondersteunen we waar we kunnen. Mantelzorgers kunnen terecht bij LEV Helmond: www.levhelmond.nl/lokaal-aanbod/mantelzorg. Kent u een mantelzorger? Vraag dan eens waarbij ú diegene kunt helpen. Bijvoorbeeld met het uitzoeken van informatie, het geven van advies of emotionele steun. Maar ook met praktische hulp of vervangende zorg. Zo maken we elkaars leven een stukje beter.

Marita van Lierop
Wethouder gemeente Helmond